Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tankujeme najdrahšie v histórii: Benzín a nafta išli hore o 2,5 centa!

Pri tankovaní sa už prah bolesti u motoristov prekročil
Pri tankovaní sa už prah bolesti u motoristov prekročil

BRATISLAVA – Nič prekvapujúce. Priemerná cena najpredávanejšieho benzínu 95 Natural sa od dnes dostáva znovu na svoje maximum, keď prekročí úroveň 1,530 € za liter. Za naftu zaplatíte v priemere 1,450 € za liter.

Rast cien pohonných látok sa dal predpokladať už minulý týždeň na základe pohybu na burze v Rotterdame. Nárast o 2,5 centu na liter sa na Slovensku dá považovať za markantný.

Ako napísal portál natankuj.sk, aktuálny rast cien sa dá považovať za najintenzívnejšie jednorazové zdražovanie pohonných látok na Slovensku od marca 2011, kedy benzíny a nafta zdraželi zo dňa na deň o 3 centy za liter. V tomto roku ide o 4. zdraženie benzínov a 3. zvyšovanie cien nafty. Ani raz ceny pohonných látok v roku 2012 ešte neklesli.

Liter benzínu v Nemecku stojí okolo  1,70 eura.  Takmer 70 % z ceny tvorí daň. Nemecký denník Die Welt konštatuje, že vláda sa musí postarať o to, aby sa cesta autom do práce nadmerne nepredražovala. Rekordné ceny však signalizujú, že sa prah bolesti u motoristov sa už prekročil. Na Slovensku je podľa našej vlády tento prah asi ako vysoko?

Podľa nemeckého denníka Die Welt Existuje päť faktorov, ktoré hovoria o dlhodobom raste cien pohonných látok v eurozóne.
1, Cena ropy. Tento rok znovu porastie. Vlani priemerná ročná cena barelu (159 litrov) ropy prvýkrát prekročila hranicu 100 USD (75,38 eura). Iránska kríza môže situáciu len zhoršiť.

2, Slabne euro. Eurozóna stráca ochranný faktor, ktorým bolo pre ňu silná mena. Spoločná mena oslabuje voči doláru, v ktorom sa účtujú obchody s ropou a produktmi z nej.

3, Menej rafinérií. Spracovatelia suroviny zatvárajú v Európe rafinérie, kvôli nízkemu zisku. V západnej Európe klesá dopyt po benzíne, čo spôsobuje, že sa niektoré spracovateľské závody stávajú prebytočnými. Veľké rafinérie sa budujú ešte v Ázii a v niektorých ropných krajinách, avšak dovoz ich produkcie do Európy je pridrahý.

4, Nárast spotreby. Do roku 2020 vzrastie spotreba energie o 40 %. Pričom ešte niekoľko rokov budeme až 80 % energie získavať  z ropy a pevných palív. Aj to sa premietne do ceny benzínu.

5, Vyššie dane. Hospodárska politika vlád môže na krytie štátnych dlhov zvýšiť dane. To by sa samozrejme prejavilo  aj v zdanení pohonných látok.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu