Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Umenie z Tokaja očarilo Brusel!

Diela zachytávajú nevšednú atmosféru Slovenskej tokajskej oblasti Zobraziť galériu (6)
Diela zachytávajú nevšednú atmosféru Slovenskej tokajskej oblasti

KOŠICE – Tokajská slovenská oblasť je výnimočná a inšpiráciu v nej nachádzajú nielen milovníci vína, ale i umelci. Práve výtvarníci a fotografi zvečnili vo svojich dielach neopakovateľné čaro nášho Tokaja a svoju tvorbu prezentujú na výstave v kultúrnom centre Košického samosprávneho kraja. Premiéru však táto zaujímavá výstava mala pred časom v Európskom parlamente v Bruseli.

„Stretla sa s veľkým záujmom. Mnohí návštevníci sa až prostredníctvom týchto diel zoznámili s tokajskou oblasťou na Slovensku. Prezentácia je potrebná, pretože vo svete sa Tokaj často spája len s Maďarskom,“ povedala kurátorka výstavy Helga Tomondyová. Vystavené práce vznikli na dvoch medzinárodných podujatiach v jeseni minulého roku. Prvý z nich bol Medzinárodný plenér, ktorý sa konal vo Veľatoch pri Trebišove a podieľali sa na ňom výtvarníci z Košíc, Rožňavy, Trebišova, Spišskej Novej Vsi a tiež autori z Maďarska a Poľska. Počas troch dní vytvorili viac ako 50 diel.

Druhým podujatím bol Medzinárodný workshop pre fotografov na Tokajskej vinnej ceste, ktorého sa zúčastnili členovia fotoklubov nielen z Košíc, ale aj Užhorodu a poľského Krosna a Rzeszowa. Vyše 100 farebných a čiernobielych fotografii a tridsať výtvarných prác si záujemcovia môžu pozrieť v Kultúrnom centre v pracovných dňoch od 9,00 do 17,00 hodiny až do 17. februára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu