Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vína značky Tokaj môžu prísť o svoju hodnotu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenské vína pod značkou Tokaj môžu výrazne stratiť na hodnote a ich cena môže prudko klesnúť.

Dôvodom je postup Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV), ktorý na žiadosť občianskeho združenia Tokaj Regnum zaregistroval do elektronického registra vín Európskej únie E-Bacchus špecifikáciu "vinohradnícka oblasť Tokaj" na základe dnes už neplatného zákona o vinohradníctve a vinárstve.

"Oblial ma studený pot, lebo dnes píšeme rok 2011 a Slovenská republika nemá platný tento zákon a nemá platné ani vyhlášky, ktoré boli vydané k tomuto zákonu," povedal na dnešnej tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon. "Plnú zodpovednosť za ochranu značky Tokaj preberá na seba Úrad priemyselného vlastníctva a tých pár ľudí, ktorí si zobrali túto kompetenciu bez toho, aby to konzultovali s ministerstvom, do svojich rúk," doplnil minister.

Úrad priemyselného vlastníctva podľa Simona zaregistroval toto označenie aj napriek tomu, že podľa zákona musí na takýto krok získať súhlas ministerstva.

"Úprimne musím povedať, že tak urobili bez toho, aby sa obrátili na ministerstvo pôdohospodárstva, do ktorého kompetencie takýto krok spadá," vyjadril sa Simon. Podľa ministra krok úradu môže znížiť cenu slovenských vín vyrábaných pod značkou Tokaj a dokonca hrozí, že nám Európska únia zakáže označovať vína touto značkou.

Pôvodne malo Slovensko totiž čas na predloženie špecifikácie značky Tokaj do konca tohto roku, avšak po zaregistrovaní špecifikácie ÚPV už ministerstvo podľa Simona nemôže do systému vstúpiť, ani ak by prijalo nový zákon, ktorým by úradom zaregistrovaná špecifikácia získala legislatívnu oporu.

"Keď pre mňa ten zákon a vyhlášky boli zrušené a boli nahradené a je tam iné názvoslovie, iné označenie, tak ako ja zabezpečím, že to bude správne označené," vysvetlil Simon. Ešte raz špecifikáciu do tohto systému už totiž podľa jeho slov nikto nemôže zadať ani v prípade prepísania neplatného zákona na platný. "V tejto chvíli musím povedať, že kam ďalej, ani sám neviem," dodal Simon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu