Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Ročné diaľničné známky 2011 dnes strácajú platnosť, novinkou je predaj cez internet

Vlani sme za diaľničné známky zaplatili 45,4 milióna eur Zobraziť galériu (3)
Vlani sme za diaľničné známky zaplatili 45,4 milióna eur

BRATISLAVA - Dnes končia ročné diaľničné nálepky z minulého roka, novú si môžete objednať aj cez internet. Podľa diaľničiarov by sa elektronizácia predaja známok mala zavŕšiť v roku 2013, kedy sa už na auto lepiť nič nebude.

Známok je dosť
Od stredy musíte mať na za spoplatnených úsekoch ciest na čelnom skle známku platnú pre rok 2012. Kúpite ju za 50 € štandardne na vybraných miestach ako sú čerpacie stanice či hraničné prechody. Podľa vyjadrení Národnej diaľničnej by sa nemalo stať že známku nedostanete. V súčasnosti totiž ešte prebieha súťaž na distribútora diaľničných nálepiek pre rok 2012. "V súťaži je aktuálne podaná námietka na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý pozastavil konanie verejného obstarávateľa," priblížil prevádzkový riaditeľ NDS Milan Gajdoš. NDS tak očakáva, že do pol roka by mohla byť súťaž vyriešená a nálepky by sa zvyšok roka štandardne distribuovali. V prípade že nie, NDS je podľa Gajdoša pripravená zabezpečiť predaj známok na vybraných pumpách.


Ročné diaľničné známky 2011
Zobraziť galériu (3)


Známky cez internet

Od stredy 1. februára by ste už mali kúpiť diaľničné nálepky, podobne ako v iných krajinách aj prostredníctvom internetu. Rozdiel je v tom, že Národná diaľničná spoločnosť spúšťa zatiaľ iba prvú fázu elektronizácie predaja diaľničných kupónov. Vodiči si tak prostredníctvom stránky dialnicnenalepky.sk objednajú známku, ktorá im bude doručená v lehote siedmich dní. Následne si ju musia nalepiť na čelné sklo auta a až potom im bude platiť.
V druhej fáze elektronizácie predaja diaľničných nálepiek, s ktorou sa počíta v roku 2013, by si napríklad mohli vodiči kúpiť nálepky aj formou sms správ. Alebo by za ne mohli platiť cez terminály na vybraných miestach. Zároveň sa počíta s tým, že vodiči by si už nemuseli nálepky fyzicky lepiť na predné sklá áut. Po zakúpení cez internet, by im tak nálepky začali platiť skôr.
Stránka dialnicnenalepky.sk bude sprístupnená od 1.2. 2012.

Bez známky hrozí pokuta
V prípade, že vás chytia na spoplatnených cestách po 1. februári bez platnej diaľničnej známky, hrozí vám v prípade policajnej kontroly pokuta. Stanovená je na desaťnásobok ceny mesačnej diaľničnej známky, zaplatíte teda 140 eur.
V roku 2010 nastala zmena v platení za spoplatnené úseky ciest. Vodiči áut nad 3,5 tony začali platiť elektronické mýto. Diaľničné nálepky tak ostali len pre osobné autá. Za minulý rok sa na diaľničných známkach vyzbierala suma 45,4 milióna eur. Dnes máme najlacnejšiu známku v hodnote 10 € a platí desať dní. Cenu diaľničných nálepiek stanovuje vláda.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu