Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Najčastejšie stratili slovenské občianstvo "noví" Česi

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA – Do 20. januára prišlo o štátne občianstvo nadobudnutím iného štátneho občianstva 206 osôb. Slovensko tak od 17. júla 2010, keď začala byť účinná novela zákona o štátnom občianstve, prišlo o občianstvo 93 mužov a 113 žien.

Ako uviedla Ľubomíra Miklovičová z komunikačného odboru rezortu vnútra, najčastejšie išlo o občanov, ktorí získali štátne občianstvo Českej republiky, išlo o 45 mužov a 58 žien. Druhý najvyšší počet dnes už bývalých občanov SR – 24, získal občianstvo Nemeckej spolkovej republiky, maďarské občianstvo získalo 23 ľudí a rakúske 22 ľudí. Slovenské občianstvo vymenili tiež za britské (12 ľudí), americké (9 ľudí), holandské (6 ľudí) a islandské (2 ľudia). Oficiálne sa o jedného bývalého občana SR rozrástlo Francúzsko, Kanada, Nórsko, Taliansko a Ukrajina.

Ministerstvo vnútra nepátra po občanoch SR, ktorí získali iné štátne občianstvo. Informácie má len od ľudí, ktorí zmenu občianstva sami oznámili. „Občan má povinnosť túto informáciu oznámiť bezodkladne po získaní iného štátneho občianstva. V opačnom prípade sa dopúšťa priestupku, za ktorý mu hrozí pokuta 3 319 eur,“ upozornila Miklovičová. Podľa zákona je strata nášho občianstva automatická.

Súčasný platný zákon o štátnom občianstve, ktorý prijala koalícia vedená Robertom Ficom v máji 2010, neumožňuje ľuďom mať dve občianstva, ak to druhé prijal dobrovoľne. Bola to reakcia na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Ten umožňuje získať maďarské občianstvo aj tým, ktorí v Maďarsku nemajú trvalý pobyt a nikdy tam nežili, stačí, že ich predkovia mali maďarský pôvod. Na zmenu Ficovho zákona sa pred niekoľkými mesiacmi v parlamente nenašla zhoda. Minulý rok zákon nakoniec napadla skupina poslancov koaličných strán na Ústavnom súde SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu