Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Máte zlý deň, toto je dôvod: Dnes je ten najdepresívnejší v roku!

Po smutnej nedeli tu je pochmúrny pondelok
Po smutnej nedeli tu je pochmúrny pondelok

BRATISLAVA- Tretí januárový pondelok, v tento deň údajne každoročne na celom svete ľudia prepadajú úzkostlivej nálade. Ide o najdepresívnejší deň v roku, aspoň na základe prieskumu britských vedcov, ktorí vymysleli na dnešný deň už celosvetovo používané označenie.

Chladné počasie, prvé tohoročné faktúry, absentujúca chuť do práce, nesplnené novoročné predsavzatia a samozrejme fakt, že do ďalšej výplaty je ešte tak ďaleko... To všetky prispieva k tomu aby práve ten dnešný pracovný deň bol najneobľúbenejším v roku. Po smutnej nedeli (Gloomy Sunday) tu je pochmúrny pondelok (Blue Monday). Nejde o žiadnu kačicu, veď téme sa rovnako venuje seriózny Wall Street Journal ako aj bulvárny Daily Mirror. Ten napríklad odporúča sedieť v práci pri okne, alebo sa vybrať na prechádzku. Najlepšie by ale bolo vziať si dovolenku a odobrať sa do teplých krajín. No v čase celosvetovej krízy sa ale zamestnávatelia hromadných absencií  kvôli depresiám báť určite nemusia.


Ak dnešný deň prežijeme v pohode, už to bude iba lepšie. Veď to potvrdzujú aj matematické výpočty zahrňujúce psychologické aspekty. Dr. Cliff Arnall psychológ a bývalý univerzitný pedagóg vytvoril na objednávku firmy Sky Travel dôveryhodne sa tváriaci vzorec. Blue Monday totiž vznikol na  objednávku a jeho úlohou bolo vyvolať pocit, že ste akurát zrelí na na dovolenku. Skvelý ťah, ale cestovke to nepomohlo a predvlani skrachovala.  Ale pozrime sa bližšie čo všetko Cliff Arnall vo svojich výpočtoch zohľadnil. Na prvom mieste je počasie (W), zadĺženosť (D), suma, ktorú treba uhradiť v januári(d), uplynulý čas od vianoc(T), čas, ktorý uplynul od posledného pokusu skončiť so závislosťou na čomkoľvek (Q), základná motivačná úroveň (M), a na koniec premenná vyjadrujúca potrebu konania (NA).

[1/8W+(D-d) 3/8*TQ]/[M*NA]

Skúsme dosadiť za W=3 (toľko stupňov Celsia je aktuálne vonku), D=1 000 (toľko € dlžím za nákup darčekov na splátky a pôžičky),d=400 (splátka úveru), T=23 (toľklo dní uplynulo od vianoc), Q=16 (na Silvestra sme sľúbili, že sa budeme strániť alkoholu i sexu), M=0 (motivácia je aktuálne na bode mrazu),a NA=5 (ozaj by sme už mali niečo urobiť).


Nech vám vyjde akýkoľvek výsledok, vedzte že práve dnes máte jedinečnú možnosť vyhovoriť sa na Blue Monday. Potvrdzuje to aj nezávislý odborník psychoterapeut Phillip Hodson, podľa neho je to jednoznačné, že najhorší deň v roku pripadne na pondelok. Na to je dostatočný počet dôvodov aj bez nejakých vzorcov. Naše telo sa neriadi 24, ale 25 hodinovým cyklom a preto cez víkend ostávame dlhšie hore aby sa vykompenzovali rozdiely. Tým pádom je jasné že v pondelok má väčšina z nás pokrčenú tvár a s takýmto výrazom sa vyberie do práce. Podobne ako pondelok aj január je úplne logický. Po vianočných obžerstvách sa predsa väčšine nechcene deformuje postava. Ak k tomu pripočítame januárové počasie, chýbajúce slnečné lúče, prudký vietor a husté sneženie, tak je jasné, že toto nám na dobrej nálade nič nepridá.

Odborníci na dušu odporúčajú pravidelný pohyb ako najlepší liek proti depresiám. Ale vraj rovnako dobrým liekom je aj biblioterapia, teda čítanie. Ak ani toto nezaberie, potom na prežitie najhoršieho dňa v roku zostáva iba pohár dobrého vína, alebo rovno let do Austrálie. A to by mohol byť ten pravý tip, keď vezmeme do úvahy, že vzorec bol navrhnutý pre lepší predaj tropických letov. I keď sám autor sa vyjadril, že šlo len o marketingovú pavedu, ktorá ľudom pripomenie aby boli smutní, pretože teraz by smutní mali byť.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu