Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Víchrica a sneh vyčíňali: Traja mŕtvi a bez elektriny je 34 tisíc domácností!

Autá v Banskej Bystrici bojujú so snehovou pokrývkou na cestách. Zobraziť galériu (12)
Autá v Banskej Bystrici bojujú so snehovou pokrývkou na cestách. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Snehová víchrica, ktorá prechádzala niekoľko hodín Slovenskom, komplikovala najmä nákladnú dopravu. Na viacerých miestach došlo k skríženiu kamiónov. Na hrebeňoch hôr dosahovali nárazy vetra 120 až 150 km/h. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. V Spišskej Novej Vsi dokonca strhla víchrica strechu divadla, v oravskom Námestove strechu na budove Makyty. V Čechách už od noci spôsobuje masívne problémy na cestách, Nemecko hlási prvú obeť.

Štvrtok - 05. 01. 2012

22:22
Kvôli počasiu vyhasli tri životy

Nepriaznivé poveternostné podmienky boli príčinou tragickej dopravnej nehody, ktorá sa podvečer, približne o 19.00 h stala na ceste z Moldavy nad Bodvou do Rožňavy pri odbočke do obce Dvorníky.  „Na mieste došlo k čelnej zrážke dvoch osobných motorových vozidiel – Peugeot a Volkswagen Golf. Trojčlenná osádka Peugeota nehodu bohužiaľ neprežila,“ uviedla hovorkyňa košických policajtov Jana Mésarová. Dodala, že dvaja ľudia z druhého vozidla sú zranení ľahko a boli odvezení na ošetrenie. Vzhľadom na súčasné poveternostné podmienky - sneh, dážď, silný nárazový vietor, vytváranie poľadovice na cestách Košického kraja polícia vyzýva vodičov, aby vo zvýšenej miere sledovali situáciu v cestnej premávke a rýchlosť jazdy prispôsobili svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky a týmto nepriaznivým poveternostným podmienkam, aby neohrozili na živote a zdraví seba a ostatných, a nespôsobil sebe a ostatným škody na majetku.

21:00 Stredné Slovensko bez prúdu

Mokrý sneh  spôsobil v niektorých lokalitách stredného Slovenska prerušenie dodávky elektrickej energie. Prerušená je pre zhruba pre 34 370 odberných miest. Výpadky dnes večer predstavovali niekoľko stoviek porúch vysokého napätia. „Najviac trafostaníc bez obnovenia dodávky je v súčasnosti v spádovej oblasti Stredoslovenskej energetiky Žilina - 45 trafostaníc (Krásno nad Kysucou, Petrovice, Mojtín), Banská Bystrica - 179 trafostaníc (Králová, Motyčky, Šalková, Krupina, Ľubietová, Harmanec, Malachov, Turecká, Špania Dolina, Staré Hory), Rimavská Sobota - 55 trafostaníc (Tisovec, Halič, Lehôtka), Žiar nad Hronom - 64 trafostaníc (Príbovce, Rakovo, Čavoj Chvojnica, Dekýš),“ uviedla Jana Bolibruchová z odboru internej a externej komunikácie SSE, a.s..
  

V Tatrách sa v priebehu dňa očakávali nárazy až do 160 km/h. Vietor by mal večer zoslabnúť na búrlivý (60 až 70 km/h), v nárazoch môže mať ešte 80 až 100 km/h.

Silný vietor zasahuje najmä severné a stredné Slovensko, SHMÚ výstrahu pre silný vietor znížil na 1. stupeň na západnom a východnom Slovensku. Na miestach, kde bol vyhlásený 3. stupeň, SHMÚ výstrahu zrušil úplne.

Vyčíňa víchrica aj u vás? Pošlite nám vaše FOTO a VIDEO s krátkym popisom situácie a miesta na fotky@topky.sk.

20:05 Horský prechod Donovaly pre osobné autá už otvorili, informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková. Pre sneženie ho dnes totiž museli uzavrieť. Prechod bude prejazdný, pokiaľ nenastanú problémy. Situácia na cestách sa pre nepretržité sneženie dnes neustále menila.

19:49 Zimnú údržbu ciest v Trenčianskom kraji zabezpečuje 55 posýpacích vozidiel a niekoľko traktorov. Pre nákladnú dopravu je obmedzená doprava na horskom priechode Homôlka, motoristi sa pre popadané stromy môžu asi pol hodinu zdržať na horskom priechode Vyšehradné. Informoval o tom riaditeľ Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja Stanislav Lališ.
     
Dopravu na horskom priechode Machnáč pri Trenčianskych Tepliciach komplikoval dopoludnia skrížený kamión, v súčasnosti je i napriek 30-centimetrovej vrstve snehu priechod prejazdný. Dnes popoludní dopravu na ceste medzi Handlovou a Prievidzou komplikovali dva maďarské kamióny, teraz sú však už sprejazdnené obidva jazdné pruhy.

"Na žiadnom úseku ciest v Trenčianskom samosprávnom kraji doprava nekolabuje, vodiči by mali byť opatrnejší nielen na horských priechodoch, ale tiež na ceste medzi obcou Domaniža v Považskobystrickom okrese a Rajcom. Situácia na ďalšom kritickom úseku v okolí Myjavy, Starej Turej a Nového Mesta nad Váhom je bezproblémová," doplnil Lališ.

Situácia o 19:00 (imeteo.sk)

SHMÚ zrušila najvyšší stupeň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: imeteo.sk)


18:31 Cesty v Žilinskom kraji sú pre osobné autá zjazdné bez obmedzení, informovali o tom z centrálneho dispečingu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja. „Cesty I., II. a III. triedy sú mokré, miestami s kašovitým a čerstvým snehom do hrúbky 5 centimetrov. Na väčšine územia Žilinského kraja je silné sneženie a nárazový vietor. Horské priechody Kremnické Bane, Šturec, Makov, Fačkov a Semeteš sú neprejazdné pre nákladné autá a ostatné horské priechody sú prejazdné so snehovými reťazami,“ informoval dispečing SC ŽSK.

18:25 Horský priechod Šturec už otvorili pre osobné vozidlá. Donovaly ostávajú stále celkom uzavreté, informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková. Zdôraznila, že situácia na cestách sa každú chvíľu mení, a preto musia byť vodiči trpezliví.

18:15 V Belgicku vietor zabíjal, v Holandsku evakuujú dedinu

Belgicko dnes bičoval vietor s rýchlosťou viac ako 100 kilometrov za hodinu. Vo flámskom meste Roosdaal vyvalil asi päť metrov vysoké dvere, ktoré spadli na 64-ročného muža. Ten svojim zraneniam podľahol, informovala agentúra Belga. Nárazy vetra strhávali z domov strešnú krytinu a vyvracali stromy, došlo aj k zatopeniu ciest.

Pre obavy z pretrhnutia hrádze v dôsledku vysokého stavu vody vyzval starosta holandskej dediny Tolberta, ležiacej 160 kilometrov severne od Amsterdamu, obyvateľov na dobrovoľnú evakuáciu. Výzvu adresoval v prvom rade približne 85 farmárom, väčšina ju však ignorovala, informovala televízia NOS.

17:55 V Banskej Bystrici v mestskej časti Podlavice sa skrížilo niekoľko autobusov a jeden z nich skončil zaparkovaný v dome, informoval nás čitateľ Jakub Bukový.
Situácia v banskobystrickej MČ
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Jakub Bukový)


Situácia o 17:15 (imeteo.sk)
Víchrica zasahuje väčšinu územia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: imeteo.sk)


17:15 Uzavreli prechody Šturec aj Donovaly, ak nemusíte, v banskobystrickom kraji radšej necestujte!

Horské prechody Šturec a Donovaly sú už uzavreté pre všetku dopravu, Čertovica ostáva prejazdná, avšak len s reťazami, informoval Dušan Škubák z Banskobystrickej regionálnej správy ciest - Centrálneho dispečingu Banská Bystrica.

Ako uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková, kritická situácia je na cestách v celom Banskobystrickom kraji a pokiaľ ľudia nemusia, nech ani necestujú. Ak sa vydajú na cesty, mali by byť maximálne opatrní. Niektoré úseky ciest sú neprejazdné.

Ako informoval dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest z Centrálneho dispečingu Žiar nad Hronom, Kremnické Bane sú pre kamióny stále neprejazdné, osobné autá už tadiaľ môžu ísť. Rovnako aj priechod Veľké Pole je pre kamióny neprejazdný.

Zasnežené stromy na Urpíne.
Zasnežené stromy na Urpíne.
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)


16:50 Horský prechod Vernár uzavreli pre nákladiaky

Horský prechod Vernár, okres Poprad, je z dôvodu nepriaznivého počasia uzavretý pre nákladnú dopravu. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že na mieste sa skrížil kamión. Polícia upozorňuje vodičov, aby v danom úseku zvýšili pozornosť a prispôsobili jazdu aktuálnym podmienkam.

V Belej nad Cirochou vietor poškodil strechu rodinného domu a tá ohrozovala vedľajší dom. Hasiči tam robia zabezpečovacie práce. Okrem toho spadol na reštauračné zariadenie na Strojárskej ulici v Snine strom, ktorý sa už hasičom podarilo odstrániť, informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Peter Kubík.

16:45 Cesta medzi Tisovcom na Brezno kvôli skríženým kamiónom stále uzavretá

Cesty v južnej časti okresov Rimavská Sobota a Revúca sú zjazdné a mokré. Ako informoval Tomáš Maňúr z dispečingu Regionálnej správy ciest v Rimavskej Sobote, na horskom priechode Javorina zmierňujú následky počasia a vodiči by sa mali prispôsobiť aktuálnej situácii.

Cesta číslo I/72 z Tisovca na Brezno po sedlo Zbojská je stále uzatvorená. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petry Vaškovej tam policajti stále riešia problém skrížených kamiónov. "V úseku platí celoročný zákaz prejazdu vozidiel nad 12 metrov. Vodiči toto obmedzenie nerešpektovali, a preto ich čakajú sankcie," dodala Vašková.

Dopravu policajti stále odkláňajú na horský priechod Javorina. Na ceste medzi Muráňom a Horehroním však husto sneží. "Z pracoviska v Hnúšti ma informovali, že sypače sa tam neustále striedajú, aby udržali cestu prejazdnú. V takomto počasí však môžeme len zmierňovať jeho následky. Vodiči by sa mali prispôsobiť aktuálnemu počasiu a ak to nie je nevyhnutné, radšej sa problematickým úsekom vyhnúť. Doprava v južnej časti okresu je bezproblémová," dodal Maňúr z dispečingu Regionálnej správy ciest v Rimavskej Sobote.

Výstraha 1. stupňa platí pre západné Slovensko a sever východného Slovenska. Snehové záveje a jazyky by sa mali tvoriť na severozápade krajiny a najmä v severnej časti stredného a východného Slovenska. Snežiť by malo na Liptove, Orave, Kysuciach, Horehroní, v Turci, na severozápade Slovenska, v Hornom Ponitrí a Strednom Pohroní.

Na ostatnom území Slovenska fúka aktuálne vietor o priemernej rýchlosti 20 až 40 km/h, v nárazoch 50 až 70 km/h. Dnes očakávame miestami nárazy až do 85 km/h. Pri snežení a silnom vetre sa môžu dnes v noci a zajtra najmä v horských oblastiach tvoriť snehové jazyky a záveje. V Žilinskom a Banskobystrickom kraji prevažne sneží, rovnako aj v okolí Popradu. Viacero nehôd a husté sneženie hlásia aj dopravné servisy na strednom Slovensku.

16:15 Orkán Andrea komplikoval dopravu aj v Česku: Spôsobil až 40 výpadkov elektriny

Čerstvý sneh, silný vietor, snehové prehánky a miestami aj poľadovica dnes skomplikovali cestnú a železničnú dopravu v Českej republike. Silný vietor a popadané stromy prerušili železničnú dopravu na viacerých miestach. Polícia musela riešiť desiatky dopravných nehôd, najviac na Vysočine, a cestári vyslali do terénu väčšinu svojej techniky, informoval Radiožurnál Českého rozhlasu. Na diaľnici D1 hrozí poľadovica, upozorňovali cestári.

Vietor dnes zavinil najmenej 40 výpadkov elektriny, bez ktorej zostali domácnosti najmä na východe Čiech a na Morave.

Český hydrometeorologický úrad predĺžil platnosť svojej výstrahy. Vietor by sa síce mal v piatok okolo poludnia upokojiť, ale tvorba závejov a snehových jazykov hrozí až do nedele, varoval. Na horách napadne až 70 centimetrov nového snehu, dnes do 50 centimetrov a v piatok možno až ďalších 20. Do výšky 500 metrov nad morom bude prevažne pršať, uviedol ČHMÚ.

Silný vietor dosahuje na horách na severe Česka až 130 km/h, čo je sila orkánu, v nižších polohách Česka do 70 km/h. V Krkonošiach aj v Jeseníkoch vyhlásili druhý lavínový stupeň. V Jeseníkoch sú niektoré cesty neprejazdné. Problémy majú najmä kamióny. Na vozovkách leží nová, čerstvá vrstva snehu. Cestári síce cesty prepluhovali, ale keďže stále sneží a súčasne fúka vietor, vrstva snehu sa stále obnovuje.

Silný vietor vystrájal aj na okrajoch Prahy, na letisku v Prahe-Ruzyni namerali rýchlosť vetra 72 km/h, prevádzku medzinárodného letiska však nenarušil, uviedol server novinky.cz. Cestnú dopravu v Stredočeskom kraji komplikovala hmla.

Do Česka prišiel orkán Andrea z Nemecka, kde si vyžiadal prvú obeť. V Bavorsku zahynula pri čelnej zrážke vozidiel 43-ročná žena. Auto, s ktorým sa zrazila, vytlačil do protismeru podľa polície silný vietor. Víchrica napokon spôsobila menej škôd, ako sa pôvodne očakávalo.

Záchranári vyťahujú dodávku, ktorú sfúkol silný vietor z cesty pri severoanglickom Boroughbridge

Záchranári vyťahujú dodávku, ktorú
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)


Situácia o 15:30 (foto: imeteo.sk)
Víchrica postupuje na Slovensko.
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: imeteo.sk)


14:30 Víchrica strhla časť strechy na Spišskom divadle, padali aj stromy

Silný vietor v Spišskej Novej Vsi odtrhol dnes časť strechy na Spišskom divadle. Operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Spišskej Novej Vsi Martin Pentak uviedol, že strecha sa odtrhla krátko pred 11. hodinou. S pomocou výškovej techniky sa ju hasičom podarilo opäť upevniť. Okrem tohto zásahu hasiči zatiaľ na východe Slovenska nemali vážnejšie výjazdy súvisiace so silným vetrom a snežením.

V spomínaných okresoch sa okrem toho miestami očakáva aj tvorba snehových jazykov a závejov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre túto oblasť výstrahu 2. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi.

Silný vietor s drobným snežením fúka v celom Košickom kraji. „Od pol dvanástej dorazil silný vietor zo Spiša aj na Gemer a do okresu Košice-okolie. Hasiči likvidovali popadané stromy v katastri obce Kluknava, Krompachoch, v katastroch obcí Hnilčík – horský priechod Grajnár, na kopci nad Štósom,“ informoval dôstojník košických hasičov Integrovaného záchranného systému Daniel Takáč. Dodal, že jeden strom spílili hasiči aj na Čučmianskej ulici v Rožňave, lebo sa nebezpečne nakláňal a hrozilo, že spadne na elektrické vedenie i cestu.

13: 40 Tri horské priechody v Banskobystrickom kraji uzavreli

V okresoch Banská Bystrica a Žiar nad Hronom spôsobuje sneh komplikácie zatiaľ najmä na troch horských priechodoch, a to Veľké Pole, Kremnické Bane a Donovaly. Kremnické Bane sú uzavreté pre všetky vozidlá. Donovaly sú od rána uzavreté pre vozidlá dlhšie ako desať metrov, pre kamióny uzavreli aj Veľké Pole. Informovali o tom Dušan Škubák z Centrálneho dispečingu Banská Bystrica a Peter Rozenberg z Centrálneho dispečingu Žiar nad Hronom.

Cesty na severe Banskobystrického kraja vrátane horských priechodov sú zatiaľ zjazdné. Na vozovkách je snehová vrstva do päť centimetrov, v nižších polohách kašovitá, v horách utlačená. Horské priechody Šturec, Čertovica a Pusté Pole sú prejazdné bez obmedzení.

Hráči Dukly Banská Bystrica počas zimnej prípravy na jarnú časť sezóny.
Hráči Dukly Banská Bystrica
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)


Podľa slov Rozenberga sú cesty v okrese Žiar nad Hronom mokré alebo s kašovitou vrstvou snehu do troch centimetrov. Ako dodal, problém na Kremnických Baniach vznikol pre kamióny, ktorým sa tam šmýkalo. Polícia spolu s cestármi monitoruje situáciu celý deň, tá sa stále mení. Na rizikových úsekoch sú hliadky a riešia aktuálne vzniknutú situáciu. Vašková upozornila, že vodiči majú byť na cestách opatrní.

Ako uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková, od Brezna - časť Halny po Mýto pod Ďumbierom v okrese Brezno je cesta pre nehodu dočasne uzavretá. Kamióny, ktoré nemôžu prejsť cez Kremnické Bane a Donovaly, môžu pokračovať v ceste cez prejazdný Šturec. Na Donovaloch, Šturci aj Čertovici je kašovitá vrstva snehu od dvoch do piatich centimetrov, informoval Škrubák. Hoci je Čertovica prejazdná, kamióny tu majú problémy. V okresoch Banská Bystrica a Brezno sneží a predpoklad je, že tomu tak bude aj naďalej.

Situácia o 13:00 (foto: imeteo.sk)
To najhoršie sa na
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: imeteo.sk)


13:00 Na hrebeňoch Tatier dosahuje rýchlosť vetra 150 km/h

Na severe Slovenska platí pre silný vietor aj naďalej najvyššia výstraha Slovenského hydro - meteorologického ústavu. "Na hrebeňoch Tatier je v súčasnosti víchrica, nárazy vetra dosahujú 120 až 150 kilometrov za hodinu," informoval hovorca ústavu Ivan Garčár. Podľa slov meteorológov dnes dosiahne priemerná rýchlosť vetra na hrebeňoch Tatier silu víchrice až silnej víchrice, teda 75 až 100 kilometrov za hodinu, v nárazoch môže rýchlosť vetra dosiahnuť až 160 kilometrov za hodinu. "Večer a v noci vietor zoslabne na búrlivý vietor (60 až 70 km/h), v nárazoch môže dosiahnuť ešte 80 až 100 km/h. V piatok sa na horách očakáva silný až prudký vietor (40 až 60 km/h), v nárazoch okolo 70 km/h," priblížil Garčár.

Na ostatnom území Slovenska fúka podľa jeho slov aktuálne vietor o priemernej rýchlosti 20 až 40 kilometrov za hodinu, v nárazoch 50 až 70 km/h. "Dnes očakávame miestami nárazy až do 85 km/h. Pri snežení a silnom vetre sa môžu dnes v noci a zajtra najmä v horských oblastiach tvoriť snehové jazyky a záveje," upozornil.
    

Pretrváva 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Silnejúci vietor a sneženie zvyšujú trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Uvoľnenie lavín naďalej hrozí najmä po veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky strmých svahov s nafúkaným väčším množstvom nového snehu. Pokračujúce sneženie zvyšuje aj pravdepodobnosť samovoľných zosuvov malých lavín a snehových úplazov.

Situácia na horách (foto: holidayinfo.sk)

Prehľad situácie v jednotlivých
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: holidayinfo.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu