Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Šťastní a veselí aj po sviatkoch: Desať rád ako sa vyhnúť zruinovaniu na Vianoce!

Vianoce majú byť časom oddychu
Vianoce majú byť časom oddychu

BRATISLAVA – Každý z nás to pozná. Blížia sa Vianoce a človek ľudia sa začínajú menej obmedzovať. Chcú sebe a svojim blízkym dopriať viac ako počas roka. Netreba však zabúdať, že nejednému Slovákovi sa po nich zatočila hlava, keď po nich zistil koľko mu zostalo v peňaženke alebo ako sa zadĺžil. Topky preto oslovili Natáliu Plevkovú zo spoločnosti Weidner Investments zaoberajúcej sa investovaním a finančníctvom. Vďaka nim môžete ušetriť aj niekoľko desiatok či stovák eur.

  1. Nakupujte s predstihom!

Nenechávajte si predvianočné nákupy a nákupy darčekov na poslednú chvíľu, nechcete predsa vymeniť vzácne chvíle s blízkymi v dlhých radoch pred pokladňami. Veľa ľudí lákajú nákupy na poslednú chvíľu práve kvôli ohromujúcim zľavám, je potrebné si však uvedomiť, že obdobne rozmýšľajú viacerí. Aby sa Vám nestalo, že nielen že požadované zlacnené položky z nákupného zoznamu nezoženiete vôbec, ale ich budete musieť kúpiť drahšie, lebo keď dopyt prerastá ponuku, ceny rastú do výšin. Preto moja rada znie: „nenechávať si vianočné nákupy na záver!“

Ušetrené výdavky: až do 20%

  1. Vyhýbajte sa zbytočnostiam!

Rozdeľte si nákupy na 2 až 3 menšie. Hoci sa to nezdá, ušetríte nielen čas, ale i peniaze. Výhodou menších zoznamov je, že kúpite len potrebné (napísané) položky a nebudete tak vymýšľať a koncipovať nové menu priamo v obchode, ak niečo nezoženiete. Vyhnete sa tak kúpe mnohých a mnohých zbytočností.

Ušetrené výdavky: až do 35%

  1. Robte si zoznamy!

Vopred a dôkladne si pripravte nákupné zoznamy. Dôležitá je ich dôsledná príprava a rovnomerná skladba. Nikoho by predsa nepotešil zhnitý kapor v chladničke kúpený už v septembri. Aj tu platí pravidlo: „Všetko s mierou!“ Potraviny, ktoré si vyžadujú rýchlu spotrebu „upracte“ až do posledného zoznamu. Do prvých dvoch rozdeľte tie najpodstatnejšie a finančne najnákladnejšie položky a v poslednom nechajte skutočne už len „doplnky“ a nevyhnutné veci.

Ušetrené výdavky: až do 30 %

  1. Zmapujte svoje výdavky pred sviatkami

Objektívne sa pozrite na svoj rozpočet za posledný ¼-rok. Nie je predsa hanba byť v mínuse. Mohli ste mať predsa väčšie nepredvídané výdavky, čo je úplne pochopiteľné. Ale je múdre zbytočne tento mínus navyšovať o „honosné“ vianočné menu alebo darčeky? Ak tento rok financie nedovoľujú, uskromnite sa! Kúpte filé namiesto kapra, nie je na tom absolútne nič zlého. Dôležitá je pohoda a dobrá atmosféra, ktorú doma vyčarujete. Ale aká bude atmosféra, keď na dvere klope exekútor?

Ušetrené výdavky: až do 20%

  1. Uskromnite sa!

Opäť si prezrite zoznamy, či sa tam predsa len nenachádza niečo, čoho sa bez ujmy môžete zrieknuť. Skúste drahšie varianty niektorých položiek nahradiť tými lacnejšími. Namiesto dvoch polievok len jedna, miesta kapra filety, majonézový zemiakový šalát nahraďte varenými zemiakmi, tropické ovocie jablkami a orechami zo záhrady. Príjemnú atmosféru navodíte aj sviečkami z minulého roka, nepotrebujete hneď úplne nové...

Ušetrené výdavky: až do 30%

  1. Nakupujte až po Vianociach!

Stromček, pod ktorým je veľa darčekov je síce krásny, ale zvážte či dcéra potrebuje mať pod stromčekom 3 svetríky, syn 3 košele, manžel 5 párov ponožiek... Najskôr sa presvedčte, či v skriniach ešte nie sú nepoužité darčeky z predchádzajúcich Vianoc. Uvedomte si, že po Vianociach sú až 80%-né zľavy skoro na všetko a všade. Čo ak by bol ten tretí sveter (keď už musí byť), darovaný až v januári?

Ušetrené výdavky: až do 80%

  1. Neberte si rýchle pôžičky

Chcete kúpiť ešte nejaké darčeky a chýbajú Vám prostriedky? Len sa nedajte zlákať rôznymi rýchlymi i keď malými pôžičkami. Takéto pôžičky znejú lákavo, obzvlášť keď Vás počas nakupovania a prerátavania každého ušetreného eura osloví príjemný hlas z reproduktora vo Vašom hypermarkete a núka Vám úžasnú pôžičku. Pôžička síce malá byť môže, ale  čo tie úroky? Veď ako sa hovorí: „požičať si môže len ten, kto na to má!“ Pre porovnanie: ak si požičiate 1000 eur, napríklad na kúpu darčekov, na 12 mesiacov, mesačná splátka Vás výjde približne na 98 eur. Poviete si, veď to dokážem z výplaty splácať. Tak sa na to pozrime z opačnej strany. Keď si zrátate 98 eur za celý rok, dostanete sumu 1176 eur. Alebo inak. Poviete si, že to chcete splácať až 2 roky, v takom prípade by bola Vaša mesačná splátka približne 55eur. Ale opäť sa na to pozrime z opačného pohľadu. 55 eur za 2 roky je spolu 1320 eur. Skutočne potrebujete teraz kupovať darčeky, ktoré takto preplatíte? Veď v prípade, že momentálne naozaj nieje Vaša finančná situália lichotivá neznamená to, že tomu tak bude aj o rok. Čo Vám bráni kúpiť o darček naviac milovaným osobám keď budete pod nohami cítiť  finančnú stabilitu?

Ušetrené výdavky: až do 50%

  1. Keď pôžičku, tak dlhodobú a oveľa skôr!

Ak sa chcete naozaj vyhnúť nedostatku prostriedkov na darčeky, je už teraz na čase myslieť na nasledujúce Vianoce a vytvárať si na ne rezervu. Napríklad formou krátkodobého (ročného, polročného) sporenia, prípadne odkladania na bočný účet. Výnos tu síce nie je horibilný, ale napríklad pri odkladaní si 30 eur každý mesiac, to nie je také bolestivé pre Vašu peňaženku a o rok Vám to prinesie slušných 360 eur. Keď k tomu prirátame aj tých pár percent, ktoré banky ponúkajú, uznajte sami, nezišli by sa Vám teraz?

Ušetrené výdavky: Výrazne!

  1. Nezabudnite na pravidelné faktúry!

Popri celom Vianočnom chaose netreba zabúdať ani na veci všedné, lebo zábudlivosť nás môže výjsť pekne draho.  Už vopred si pripravte dostatočnú rezervu na vyplatenie faktúr za telefóny, káblovky, nájomné, energie atď. Majte na pamäti, že upomienky sú vo väčšine prípadov spoplatňované a môžu sa vyšplhať aj do výšky 40 eur za jednu.

  1. Plánujte!

Správne rozkalkulovanie vlastných výdavkov a príjmov Vám môže počas roka ušetriť oveľa viac prostriedkov ako len cez Vianoce, a preto tou najlepšou radou je: Zodpovedné plánovanie aj neplánovaných výdavkov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu