Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Radičová: Vo VOS došlo k zmenám, tie umožnili únik informácií

Iveta Radičová a Martin Fedor
Iveta Radičová a Martin Fedor

BRATISLAVA – Vo Vojenskom obrannom spravodajstve (VOS) došlo 11. marca k systémovým zmenám, ktoré umožnili širokospektrálny únik informácií. Tým sa rozšírila možnosť úniku informácií a nebolo možné zistiť, odkiaľ informácie unikajú. Na tlačovej konferencii po prieskume vo VOS to uviedla premiérka Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením ministerstva obrany.

 "Prvý krok, ktorý sme preto urobili, bol, že sme 3. decembra rozhodnutím znefunkčnili celý systém, aby nemohol pokračovať únik informácií zo systému," povedala Radičová. "Nik sa do záznamov, ktoré sú vo VOS, nemôže dostať, sú zablokované," dodala. Na jeho opätovné sfunkčnenie je podľa premiérky potrebné prijať nové smernice a predpisy. Dodala, že VOS nebolo zamerané na úlohy, ktoré mu zo zákona vyplývajú, ale najmä na vlastný chod a fungovanie.

"Efekt zisťovania za ostatné obdobie z hľadiska podania trestných oznámení je nula," skonštatovala Radičová. Znamená to, že na základe realizovaných odpočúvaní nebolo podané ani jedno trestné oznámenie. Premiérka je presvedčená, že VOS používalo odpočúvania v situáciách, kde to nebolo náležité.

Radičová avizovala, že parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť pôjde po dnešnom prieskume vo VOS aj na prieskum na ministerstvo vnútra. Uviedla, že šesť pracovníkov VOS, ktorí rozhodovali o použití informačno-technických prostriedkov, bolo prepustených do civilu pred zmenou vedenia rezortu aj zmenou vedenia VOS.

"Takže nie sú už k dispozícii pre podanie informácií ako v služobnom pomere," povedala predsedníčka vlády. "Pokračujeme ďalej s oboznamovaním sa s dokumentmi a informáciami, o ktoré poslanci prejavili záujem," povedal predseda brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR Martin Fedor. Po skončení prieskumu prijme výbor uznesenie.  

Na prieskume vo VOS boli 23. novembra aj členovia Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Poslancom vtedy vojenskí spravodajcovia ukázali žiadosti o odpočúvania aj s odôvodnením a následné súhlasy sudcov. Bývalý riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavol Brychta skončil vo svojej funkcii 2. decembra. Na stoličke ho nahradil Róbert Tibenský. O funkciu ministra o

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu