Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Henbury požiada mesto o umožnenie búrania PKO

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spoločnosť Henbury Development v najbližších dňoch požiada mesto, aby umožnilo búranie PKO a splnilo tak svoje záväzky zo zmluvy o spolupráci, ktorej platnosť potvrdil súd, uviedol konateľ spoločnosti Ján Krnáč.

"Spoločnosť Henbury Development, s.r.o., víta verdikt Okresného súdu Bratislava I., ktorý uznal, že mesto schválilo predaj pozemkov na nábreží Dunaja s cieľom realizácie projektu, ktorého súčasťou bolo aj zbúranie objektov PKO," uviedol Krnáč.

Pondelkový verdikt nie je právoplatný, mesto už avizovalo, že sa voči nemu odvolá. "Ak sa mesto voči rozsudku odvolá, budeme to rešpektovať a počkáme na právoplatné rozhodnutie odvolacieho súdu. Lehota na búranie PKO síce uplynie koncom roka, búracie povolenie však nezaniká a zostáva platné aj naďalej," povedal konateľ spoločnosti.

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I. na druhom pojednávaní dala za pravdu spoločnosti Henbury Development v jej spore s mestom Bratislava. Uznala platnosť právnych úkonov, teda zmluvy o spolupráci ako aj preberacieho protokolu a dodatkov týchto dokumentov, ktoré boli uzavreté medzi účastníkmi sporu. Podľa žalobcu sa týmito dokumentmi hlavné mesto zaviazalo zabezpečiť zbúranie PKO na náklady spoločnosti. Podľa názoru súdu žalobca osvedčil existenciu naliehavého právneho záujmu na požadovanom určení.

"Súdu v rámci civilného konania neprináležalo skúmať, či podmienky pre vydanie búracieho povolenia boli alebo neboli splnené, teda či búracie povolenie je alebo nie je zákonné," zdôraznil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Podľa jeho slov zákonnosť takéhoto rozhodnutia sa preskúmava v rámci správneho súdnictva. "Súd teda posúdil predbežnú otázku, že je dané oprávnenie od hlavného mesta zbúrať budovu PKO," konštatoval Adamčiak. Ako dodal, súd bol viazaný právoplatným búracím povolením.

Spoločnosť Henbury Development vníma veľmi negatívne narážky na údajné expresné konanie súdu. "Mesto sa k žalobe vyjadrilo, nad rámec tohto vyjadrenia však nežiadalo možnosť doplniť svoju argumentáciu, nenavrhlo žiadne dôkazy ani nežiadalo predvolať svedkov, ktorí by boli dôvodom na predlžovanie konania a odklad rozhodnutia. Za neopodstatnenú považujeme aj snahu o odročenie pojednávania zo strany mesta z dôvodu verejného obstarávania na právnickú kanceláriu, keďže mesto malo viac ako šesť mesiacov na to, aby sa na súd pripravilo," uviedol Krnáč.

Spoločnosť Henbury Development je podľa neho naďalej pripravená s mestom o riešení situácie rokovať. "Ako ústretový krok sme nedávno sprístupnili budovu PKO mestu za účelom jej údržby a temperovania," upozornil konateľ. Ako dodal, počas uplynulých 11 mesiacov mestu predložili niekoľko návrhov na mimosúdne vyriešenie sporu, ktoré zahŕňali okrem iného aj výstavbu kultúrnych stánkov na území PKO s kapacitou od 800 do 2 000 ľudí. Všetky takéto návrhy boli mestom odmietnuté.

K častým novinárskym otázkam, ktoré sa týkajú zámeny pozemkov, sa Krnáč nebude vyjadrovať, keďže mesto zatiaľ podľa neho neprišlo so žiadnou oficiálnou ponukou pozemkov na zámenu. Právnička mesta na prvom pojednávaní uviedla, že mesto sa neustále pokúšalo o mimosúdnu dohodu a ponúklo druhej strane zámenu pozemkov vo viacerých alternatívach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu