Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Štefanov odmietol vypovedať v kauze nástenkového tendra

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR za SNS Igor Štefanov dnes odmietol vypovedať ako svedok v trestnej veci tzv. nástenkového tendra pred vyšetrovateľom Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru SR.

Ako uviedla hovorkyňa SNS Jana Benková, Štefanov využil oprávnenie predpokladané Trestným poriadkom a odmietol vypovedať, pretože má podozrenie, že predmetné trestné konanie je vedené s cieľom kriminalizácie jeho osoby. Túto skutočnosť podľa nej v konečnom dôsledku vo svojich verejných vyjadreniach opakovane potvrdil aj minister vnútra Daniel Lipšic.

V trestnej veci tzv. nástenkového tendra bol Igor Štefanov ako svedok už dvakrát vypočutý, pričom vypovedal všetko, čo k veci vedel uviesť.

"Je zarážajúce, že predvolanie na výsluch svedka bolo pánovi Štefanovovi doručené niekoľko dní po jeho interpelácii na ministra vnútra a premiérku ohľadom korupčnej kauzy dofinancovania dostavby biatlonového štadióna v Osrblí a podozrení na manipulácie s tendrom na výber služobných zbraní pre Policajný zbor SR. Vyjadrujeme hlbokú ľútosť nad zneužívaním právomocí ministrom vnútra, ktorý využíva trestné konanie ako nástroj politickej súťaže s cieľom poškodiť opozičnú politickú stranu," uviedla Benková.

Policajný vyšetrovateľ požiadal na jar prokuratúru, aby žiadala parlament o zbavenie Štefanova poslaneckej imunity. Dôvodom je práve nástenkový tender, pre ktorý vyšetrovateľ obvinil štyroch ľudí, medzi nimi aj exministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariána Januška, ktorý bol nominantom SNS. Štefanova nemohol, lebo ho chráni imunita.

Štefanov pôsobil v minulom volebnom období ako minister výstavby a regionálneho rozvoja. Nastúpil po Mariánovi Januškovi, ktorého musela SNS stiahnuť pre nástenkový tender po tlaku premiéra Roberta Fica. Fico napokon odvolal aj Štefanova.

Generálna prokuratúra však zatiaľ nepožiada parlament o zbavenie imunity poslanca Štefanova. Zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý vrátil vyšetrovací spis týkajúci sa tzv. nástenkového tendra Úradu špeciálnej prokuratúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu