Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

S biskupom Balážom sa prišlo rozlúčiť 5 tisíc ľudí!

Pohrebný sprievod Zobraziť galériu (10)
Pohrebný sprievod

BANSKÁ BYSTRICA - 25 biskupov, 400 kňazov a takmer 5 tisíc ľudí sa dnes prišlo rozlúčiť s banskobystrickým diecéznym biskupom Rudolfom Balážom. Presne pred týždňom zomrel vo svojej pracovni na krvnú embóliu. Pohrebné obrady sa konali nielen v Banskej Bystrici, ale aj v biskupovom rodisku v Nevoľnom neďaleko Kremnice.

Historické centrum Banskej Bystrice dnes bolo uzatvorené. Desiatky policajtov odkláňali autá do iných častí mesta. S biskupom Rudolfom Balážom, ktorý viedol úrad 21 rokov sa prišli rozlúčiť ľudia z celého Slovenska. „Bol to výnimočný človek. Pravidelne sme chodievali na jeho kázne na Staré Hory, tak sme mu prišli povedať posledné zbohom,“ objasnila veriaca z Ružomberka. „Odišiel nečakane, veď mal iba 70 rokov. V porovnaní s inými vyzeral oveľa lepšie,“ doplnil ďalší.

Biskup Rudolf Baláž zomrel vo svojej pracovni 27. júla v prítomnosti niekoľkých kňazov a najbližších spolupracovníkov. Podľa riaditeľa biskupského úradu Vladimíra Farkaša dostal posledné pomazanie a vyspovedal sa. „Každý raz musíme odísť, vedel to aj biskup Baláž, bol na to pripravený, ale tiež nečakal, že to príde tak skoro. Zaskočilo to aj nás,“ doplnil.

Rudolf Baláž zostane aj pre neveriacich symbolom boja za demokraciu. Bol to práve on, ktorý sa nebál kritizovať vládnu moc. Či už to boli jeho vyjadrenia počas prvej vlády Vladimíra Mečiara, ale aj neskôr. Rozlúčiť sa s ním prišli Ján Figeľ, Mikuláš Dzurinda, Pavol Hrušovský, ale aj Milan Čič.

„Bol to človek, ktorý mal mimoriadnu vnútornú silu. Poznal som ho veľmi dobre už od školských čias. Raz som ho potiahol ja, inokedy pomohol on mne,“ povedal banskobystrický dekan Jaroslav Pecha. Napriek tomu, že bol biskupom v Banskej Bystrici, pochovaný bude v rodnej obci Nevoľné. Želal si to v poslednej vôli a dnes sa to aj naplnilo.

Pohreb biskupa Baláža

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu