Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Leteckú tragédiu pri B. Bystrici utajovali vyše 50 rokov!

Lom nad Rimavicou
Lom nad Rimavicou (Zdroj: lomnadrimavicou.ic.cz)

PRAHA/LOM NAD RIMAVICOU - Po viac ako 50 rokoch sa obyvatelia Lomu nad Rimavicou dozvedeli o okolnostiach havárie lietadla pri obci v roku 1956. Zahynulo pri nej 21 dôstojníkov československej armády. Komunistický režim tajil informácie o jednej z najväčších povojnových leteckých katastrof v Československu. Miestni sa k nim dostali až po odtajnení vojenskej vyšetrovacej správy.

Na 55. výročie tragickej udalosti chcú v mieste havárie odhaliť pomník, ktorý pripomenie pamiatku obetí nešťastia, informoval starosta obce a jeden z organizátorov pietnej akcie Vladimír Vetrák.

Odhalenie pamätníka obetiam nehody by sa malo konať 29. júla. Organizátori akcie sa teraz snažia prostredníctvom médií osloviť pozostalých po obetiach tragickej nehody. Väčšina z nich boli zrejme Česi.

Z vyšetrovacej správy o katastrofe vyplýva, že vojenské lietadlo americkej výroby D-47 havarovalo pri obci blízko Banskej Bystrice 3. júla 1956. "Očití svedkovia videli blížiacu sa búrku a počuli hukot lietadla. O 15:13 videli vyletieť z oblakov lietadlo, za ním videli padať nejaké predmety," píše sa v záveroch z vyšetrovania nehody.

Lietadlo odštartovalo z pražských Kbelov s náčelníkom kádrovej služby 22. výsadkovej brigády. V Pardubiciach vyzdvihlo 14 ďalších dôstojníkov, väčšinou z intendančnej služby, ktorá mala na starosti hospodárenie a zásobovanie armády. Lietadlo smerovalo do Prešova. V hornatej oblasti za Banskou Bystricou sa ale zrejme dostalo do búrky a zrútilo sa. Nikto z šesťčlennej posádky a 15 cestujúcich neprežil.

Havária mala množstvo očitých svedkov, ktorí videli lietadlo padať kolmo dole. V okolí nehody našli kusy stroja a časti ľudských tiel. Krátko po nehode ale podľa pamätníkov miesto havárie uzavrela polícia a zakázala prístup k vraku lietadla. Odvtedy už miestni žiadne informácie o nehode nedostali a komunistický režim o nej mlčal. Nehoda pritom patrí medzi desiatku najväčších leteckých katastrof v histórii Československa.

"Pred rokom 1989 o tom funkcionári nevedeli vôbec nič, jediné informácie boli od pamätníkov. Oficiálne sa o tom nedalo zistiť nič," povedal miestny kronikár Ľudovít Kubiš, ktorý je zároveň jedným z organizátorov vztýčení pomníka obetiam. Na mieste havárie sa podľa neho pritom dodnes dajú nájsť trosky. Kubiš sám patrí medzi pamätníkov katastrofy, výbuch lietadla ale počul len z neďalekej dediny. "Videli sme lietadlo klesať za horu a potom sme počuli silný hluk. Bežali sme so starším bratom tým smerom, ale už sme sa tam nedostali," spomína.

Medzi miestnymi sa podľa Kubiša neskôr šírili konšpiračné teórie o tom, prečo režim akékoľvek informácie o nehode tají. Špekulovalo sa o tom, že účastníci letu smerovali na školenie alebo výcvik do Moskvy a podobne.

Starosta Lomu nad Rimavicou sa začal o históriu nehody zaujímať pri jej päťdesiatom výročí, kedy zároveň uplynul čas pre odtajnenie vojenských informácií o udalosti. Obec si od českého Vojenského historického archívu vyžiadala vyšetrovaciu správu o nehode, ktorá obsahuje aj menný zoznam obetí nešťastia. Tieto dokumenty prvýkrát oficiálne potvrdili katastrofu, ktorá sa miestnym vryla do pamäti.

Koncom júla chce spolok, ktorý sa histórii nehody venuje, odhaliť v blízkosti jedného z kráterov, ktorý po páde lietadla zostal, pamätné tabule s menami obetí. Žulový pomník by mal stáť na otvorenom priestranstve blízko hrebeňového turistického chodníka.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu