Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V Bardejovských Kúpeľoch je vírus, ochorelo 71 pacientov

Bardejovské Kúpele Zobraziť galériu (2)
Bardejovské Kúpele

PREŠOV/BARDEJOVSKÉ KÚPELE – V Bardejovských Kúpeľoch pozastavili liečebné procedúry, dôvodom sú už druhý týždeň zdravotné problémy u niektorých klientov, ktoré sprevádzajú hnačky, zvracanie a bolesti brucha.

Generálny riaditeľ Bardejovských Kúpeľov Jaroslav Komora uviedol, že ochorelo 71 pacientov. V piatok boli na izolačke šiesti pacienti. Za posledných 24 hodín sa nový prípad ochorenia neobjavil. Medzi nakazenými neboli detskí klienti. V kúpeľoch okamžite po zistení zdravotných problémov prijali prísne epidemiologické opatrenia.

Riaditeľ Komora predpokladá, že počas víkendu sa situácia upokojí a od pondelka budú môcť opäť poskytovať liečebné procedúry. Počas najbližších dní pripravili pre kúpeľných hostí náhradný program, aby im spríjemnili dni bez procedúr. Ponúkajú im výlety do okolia a kultúrny program. Riaditeľ kúpeľov žiada klientov, aby výrazne dbali na osobnú hygienu, lebo je to ochorenie, ktoré sa prenáša kontaktom, dotykom neumytých rúk, respektíve stolicou. V kúpeľoch je okolo 800 klientov.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove dnes zverejnil na svojej internetovej stránke informáciu, že 1. júna bol nahlásený zvýšený výskyt gastroenteritíd u klientov liečebného domu Ozón v Bardejovských Kúpeľoch. Epidemiologickým šetrením bolo zistené, že ochorelo 20 klientov, pričom prvé ochorenia vznikli ešte 28. mája.

U pacientov dominovalo zvracanie, hnačky, subfebrílie, nauzea, bolesti brucha. Ochorenia s ľahkým priebehom trvali u nich jeden až dva dni. Výtery u pacientov boli s negatívnym bakteriologickým nálezom. Podľa hygienikov pravdepodobne ide o vírusové ochorenie, z čoho vzniklo, sa nedarí zistiť.

V rámci protiepidemických opatrení bolo skontrolované i stravovacie zariadenie, strava aj personál. Z 18 zdravotníckych pracovníkov a 40 pracovníkov stravovacej prevádzky nikto nemal podobné zdravotné problémy. Aj od personálu zobrali výtery na mikrobiologické vyšetrenie, výsledky zatiaľ nie sú k dispozícii. V kúpeľoch bola nariadená plošná dezinfekcia a dezinfekcia predmetov bežného používania. Odobratých bolo 59 vzoriek stravy a 10 sterov z prostredia kuchyne. Vo vykonávaní protiepidemických opatrení sa naďalej pokračuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu