Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kvitnúce jablone: Takto blbne babie leto

Aj naďalej nás čaká 19 až 25 stupňov
Aj naďalej nás čaká 19 až 25 stupňov

SLOVENSKO - Neskutočné! Prvý jesenný deň máme za sebou a počasie akoby si to nevšimlo. Na teplomeroch stále 25 stupňov, vonku slniečko a dokonca vôňa kvetov, taký je obraz týchto dní!

Babie leto blbne do sýtosti. Aj keď odborníci hovoria o pozitívnych vplyvoch na ľudí, ostatná príroda je už z toho všetkého unavená. Teplotný šok spôsobuje, že kvitne aj to, čo by nemalo...

Odborníci hovoria o babom lete, ktoré má na ľudí pozitívny účinok. Horšie je to však pri niektorých rastlinách. „Rozkvitnutá jabloň či orgován v tomto období nie je vôbec bežný jav. Rastliny to vyčerpáva,“ tvrdí botanik Eduard Išpold. Ako dodáva, tieto prírodné úkazy sú spôsobené teplotným šokom, keďže rastliny sa ocitli v extréme. Zdá sa však, že babie leto sa ani zďaleka neplánuje rozlúčiť.

„Nie je vylúčené jeho trvanie počas niekoľkých týždňov, ako to bolo napríklad v roku 1959,“ hovorí meteorológ Pavel Faško z hydrometeorologického ústavu, podľa ktorého typické babie leto rušila doteraz vysoká denná teplota. Aj keď prírodu vysoké septembrové teploty vyčerpávajú, ľudia sa slnku tešia. „ Problémy môžu mať akurát alergici na peľ alebo trávy, keďže pri týchto teplotách začínajú alergény opäť kvitnúť. Všeobecné zlepšenie zasa môže nastať u ľudí so srdcovo-cievnymi chorobami alebo vysokým krvným tlakom,“ vysvetľuje lekárka Nora Švecová z nemocnice v Šali.

Čo je babie leto?
Ide o obdobie suchého, málo veterného, slnečného a cez deň teplého počasia. Vyskytuje sa zvyčajne od druhej polovice septembra a v októbri, prípadne aj na začiatku novembra. Podmienkou na vytváranie babieho leta je existencia rozsiahlej tlakovej výše, ktorá zotrváva nad strednou či juhovýchodnou Európou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu