Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čech po páde z Gerlachovského štítu bojuje o život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY – Dvaja horolezci sa dnes predpoludním pokúšali zdolať najvyšší vrchol Slovenska, Gerlachovský štít. Jeden z nich však nešťastne spadol Batizovskou próbou, preletel prah a po desiatkach metrov voľného pádu skončil až v doline. Zázrakom prežil.

K doráňanému Čechovi dorazil vrtuľník leteckých záchranárov. Ako uviedla ich hovorkyňa Sylvia Galajda, boli v ňom aj členovia Horskej záchrannej služby. Muža previezli do Popradu, jeho stav je však veľmi vážny.

Lekári v popradskej nemocnici sa ho snažia stabilizovať. "Pacient (...) má zranenia hlavy, hrudníka, brucha a pravého predkolenia, pracovná diagnóza je momentálne polytraumatizmus," uviedol riaditeľ zariadenia Jozef Tekáč. Horolezca lekári držia v umelom spánku a napojili ho na umelé dýchanie. "Jeho stav nie je ešte stabilizovaný, jeho zdravie je vážne ohrozené," doplnil Tekáč.

Nebezpečenstvo hrozilo aj druhému horolezcovi, ktorý zostal na hrebeni Gerlachu. Vrtuľník sa pokúšal evakuovať aj jeho, keďže mu hrozilo podchladenie. Kombinácia "vetra a termického prúdenia" to však neumožnila. K horolezcovi sa popoludní snažili dostať horskí záchranári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu