Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Poslanci dvakrát prelomili prezidentovo veto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR v utorok opätovne schválila zmenu dátumu účinnosti jedného z ustanovení zákona o sudcoch a prísediacich. Do právnej normy nezapracovala pripomienku prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý novelu zákonodarnému zboru vrátil na opätovné prerokovanie.

Predmetné ustanovenie, ktorého účinnosť sa z januára posunula na máj, sa týka rušenia inštitútu justičných čakateľov. Poslanci schválili nové znenie zákona o sudcoch a prísediacich prelomením prezidentovho veta vo februári. Koalícia s výhradami hlavy štátu nesúhlasila a musela teda odmietnuť aj navrhovanú zmenu dátumu účinnosti z januára na máj, čo je nový termín účinnosti novely.

Poslanci zároveň posunuli do druhého čítania vládny návrh novely zákona o súdoch a vládny návrh zákona o uznávaní a výkone rozhodnutí o peňažnej sankcii v EÚ. Obe právne normy súvisia s transpozíciami európskych smerníc. Na druhý raz schválili aj novelu zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, ktorá po novom upravuje požiadavky na žiadateľa o podporu.

Túto normu prezident Ivan Gašparovič takisto vrátil zákonodarnému zboru na opätovné prerokovanie. Novela ustanovuje účely, na ktoré možno poskytnúť podporu z rozpočtovej kapitoly ministerstva pôdohospodárstva a subjekty, ktoré o ňu môžu žiadať. Určuje tiež spôsob poskytnutia podpory, ktorá sa poskytne na základe žiadosti a uzatvorenia zmluvy.

Ministerstvo pôdohospodárstva bude na svojej internetovej stránke zverejňovať zoznam žiadostí o poskytnutie podpory, zmlúv o poskytnutí podpory a ich výšku, ale aj zoznam zamietnutých žiadostí o podporu vrátane dôvodu ich zamietnutia. Novelizáciou Obchodného zákonníka sa sleduje najmä záujem o zníženie administratívnej náročnosti vybraných procesov zlúčenia, splynutia a rozdelenia akciových spoločností, a to vnútroštátnych aj cezhraničných.

Návrh novely pripravil rezort spravodlivosti a poslanci parlamentu ho dnes posunuli do druhého čítania. Návrhom zákona dochádza najmä k zjednodušeniu požiadaviek týkajúcich sa vypracovania a predloženia písomnej správy štatutárneho orgánu o procese fúzie alebo rozdelenia v zmysle ustanovení Obchodného zákonníka, k zjednodušeniu informačných povinností spoločností podieľajúcich sa na fúzii alebo rozdelení umožnením uverejnenia dokumentov na internetovej stránke spoločnosti a k zjednodušeniu výkonu práva akcionára vyžiadať si kópie dokumentov alebo ich častí.

Novelizácia Obchodného zákonníka predstavuje implementáciu eurosmernice o požiadavkách na predkladanie správ v prípade zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia spoločností. Účinnosť novelizácie sa predpokladá od 30. júna tohto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu