Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Škandál s deaflympiádou: Športovci z celého sveta odchádzajú domov

Prezident výboru Jaromír Ruda Zobraziť galériu (3)
Prezident výboru Jaromír Ruda

ŠTRBSKÉ PLESO – Slovensko si vo svete opäť urobilo zlú reklamu. Nedokázalo zorganizovať svetové zimné hry nepočujúcich športovcov. Organizátori mali na to takmer štyri roky. Deaflympionici z celého sveta pritom už prišli do Vysokých Tatier.

Deaflympiáda sa mala začať už na budúci piatok. Najlepší nepočujúci športovci sveta mali súťažiť v lyžiarskych disciplínach na Štrbskom Plese a v Jasnej, hokejisti mali svoje zápasy hrať v Poprade a curlingové družstvá chceli zápoliť v Liptovskom Mikuláši. Žiadne z týchto športovísk však organizátori zo Slovenského deaflympijského výboru nezabezpečili. Na organizáciu hier nezohnali finančné prostriedky a tie, ktoré už predtým mali, jednoducho zmizli. Prezident výboru Jaromír Ruda sľuboval zabezpečenie peňazí už dva roky.

Nič netušiaci športovci štyri roky trénovali a od začiatku týždňa prichádzali do Vysokých Tatier. V stredu dorazil aj Medzinárodný deaflympijský výbor. Jeho členovia boli v šoku, keď sa dozvedeli pravdu. Dva dni sa snažili situáciu zachrániť. V piatok večer však vyhlásili, že deaflympiádu rušia.

V sobotu výkonná riaditeľka Medzinárodného deaflympijského výboru Tiffany Granfors povedala, že niečo také sa stalo prvýkrát v histórii. „Tušili sme isté problémy. Slovenský deaflympijský výbor nám však ukázal dokumenty, podľa ktorých bolo všetko v poriadku. Teraz sme zistili, že boli falošné. Jednoducho sme sa stali terčom podvodu.“ Organizátori zo Slovenského deaflympijského výboru zmizli. Ich medzinárodní partneri s nimi mali v sobotu dohodnuté stretnutie. „Veľmi by nás zaujímalo, kde práve sú,“ tvrdí Tiffany Granfors.

Najviac sa táto blamáž dotkla samotných športovcov. „Trénovali sme štyri roky. Toto je totálna prehra všetkých nepočujúcich športovcov sveta,“ tvrdí hluchý ukrajinský lyžiar Andrej, ktorý sa teraz spolu so svojimi kamarátmi snaží zohnať letenky domov a potom chce na Slovensko definitívne zabudnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu