Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Humenné má roky utajenú galériu

Iba nápis na prečelí budovy prezrádza, že je to aj sídlo galérie Zobraziť galériu (3)
Iba nápis na prečelí budovy prezrádza, že je to aj sídlo galérie

HUMENNÉ – Ak nie ste domáci a chceli by ste navštíviť v centre Horného Zemplína mestskú galériu v areáli amfiteátra, máte smolu. Výtvarné zbierky sú pred návštevníkmi dlhodobo a dokonale ukryté.

Keď v roku 2005 schválili mestskí poslanci Galériu mesta Humenné, dostala za cieľ zamerať sa na tvorbu autorov z regiónu Horného Zemplína a na tvorbu neprofesionálnych a insitných umelcov.

Galéria má dve expozície – v Dome kultúry a v budove amfiteátra. Ak prídete k spomínanej budove, ďalej ako pred zamknutú bránu areálu amfiteátra sa nedostanete. Pre záujemcov chýba akákoľvek informácia o zriaďovateľovi, o prevádzkových hodinách, prípadne o tom, akým spôsobom a kde treba oznámiť záujem o prehliadku. Len o pár desiatok metrov ďalej je areál Vihorlatského múzea, pred jeho vchodom všetky tieto informácie sú. Nespokojní Humenčania sa pýtajú, prečo podobný oznam nie je aj pri vstupe do mestskej galérie.

Zriaďovateľom je mesto Humenné a je súčasťou Mestského kultúrneho strediska. Oslovili sme e-mailom humenskú primátorku Janu Vaľovú, aj riaditeľku MsKS a žiadali o vysvetlenie. Odpoveď z MsKS nám prisľúbili poslať e-mailom, ale prešiel už vyše týždeň a odpoveď sme nedostali.

Riaditeľka MsKS Agáta Vitkovičová nám v osobnom rozhovore vysvetlila, že budova galérie je dlhodobo v nevyhovujúcom technickom stave a nemá ani dostatok zamestnancov, aby mohlo galériu celodenne sprístupniť verejnosti. Na otázku, prečo tam chýba informačná tabuľa, keď to zákonná povinnosť, sme dostali odpoveď, že ani riaditeľka, ani iní zamestnanci si tento nedostatok doteraz nevšimli!

Riaditeľka nespokojným Humenčanom odkázala, že na základe nášho upozornenia čoskoro urobia nápravu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu