Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Obec Vyšný Kazimír najprv zakázala Rómom kúpanie, teraz chce uznesenie zmeniť

BRATISLAVA/VYŠNÝ KAZIMÍR - Poslanci v obci Vyšný Kazimír pri Vranove nad Topľou na východe Slovenska zakázali kúpanie Rómom v miestnej nádrži. Po tom, čo o prípade informovala tlač, však chcú svoje uznesenie prehodnotiť. ČTK to potvrdil starosta obce Michal Duda. O uznesení by podľa neho mali poslanci rozhodnúť dnes večer.

"Bolo tu veľa problémov, ktoré sa dlho neriešili," zdôvodňoval ČTK starosta zákaz kúpania pre Rómov, ktorí vraj znečisťovali nádrž a napádali ostatných ľudí. Nespresnil, ako by sa obecné uznesenie malo zmeniť. Podľa denníka Sme sa zákaz vzťahoval len na Rómov, kým príslušníci majoritnej populácie sa v jazere mohli kúpať aj naďalej.

Na Slovensku žije podľa odhadov vlády približne 320.000 Rómov, ktorí tak tvoria približne šesť percent obyvateľstva. Najviac ich žije práve na východnom Slovensku. Často bývajú v zlých sociálnych podmienkach.

Slovensko často za prístup k Rómom kritizujú medzinárodné mimovládne organizácie. Kritika ešte vzrástla po tom, čo sa do vlády dostala Slovenská národná strana (SNS), ktorú obviňujú z nacionalizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu