Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Dlžníci a poberači dotácií sa dostali na kandidátky strán

Ak sa preukáže, že Glváč porušil zákon Ficovci ho vykopnú z kandidátky.
Ak sa preukáže, že Glváč porušil zákon Ficovci ho vykopnú z kandidátky.

BRATISLAVA - To je drzosť! Do parlamentných volieb kandidujú aj ľudia, ktorí zadĺžili firmy, alebo pôsobili v spoločnostiach, ktoré od štátu dostávali miliónové dotácie. Informácie priniesol denník Sme, ktorý sa odvoláva na prieskum Aliancie fair-play. Niektorí na to možno doplatia až vyškrtnutím z kandidátky.

Číslo 8 na kandidátke Smeru patrí Martinovi Glváčovi, ktorý pôsobil ako predseda predstavenstva v agentúre Donar. Tá za Mečiarovej vlády dostala od ministerstva kultúry 50 miliónov korún. Pre HZDS robila aj predvolebnú kampaň. Glváč bol v tom čase aj predsedom predstavenstva v Štúdiu Koliba. To nedokončilo filmy Jánošík a Pribina, za ktoré dostalo od štátu 25 miliónov Sk. Tieto zistenia spustili v Smere preverovanie Glváčových aktivít.

„Ak sa preukáže, že tento kandidát sa správal neeticky, alebo porušil zákon pri nakladaní so štátnymi prostriedkami, vyškrtne ho Robert Fico z kandidačnej listiny,“ uviedla hovorkyňa strany Silvia Glendová. Ministerstvo kultúry dalo milióny aj firme Ressprint, v ktorej predstavenstve v tom čase sedel Peter Jureňa. Ten kandiduje za HZDS s číslom 12. Na tej istej kandidátke, no s číslom 31, je Pavol Kačic, ktorý bol členom predstavenstva vo firme R-Press. Tá dostala od toho istého ministerstva 8 miliónov Sk a vydávala denník Slovenská Republika.

Na poslaneckú stoličku si však brúsia zuby aj ľudia, ktorí podľa informácií Sme pôsobili vo firmách, čo nesplácali svoje dlhy voči bankám. Prešovská dopravná spoločnosť má napríklad pohľadávku 27, 5 miliónov korún. Jej spoločníkom bol Marián Haľko, štrnástka na kandidátke HZDS. „Marián Haľko nikdy v predmetnej spoločnosti nefiguroval, preto sa bude domáhať ochrany osobnosti,“ uviedla hovorkyňa HZDS Magdaléna Fajtová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu