Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nevinné slovenské deti neraňajkujem, tvrdí Orbán

Viktor Orbán a Iveta Radičová
Viktor Orbán a Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko chce riešiť problém dvojakého občianstva štandardnou medzivládnou zmluvou. Jej návrh predloží slovenská strana na rokovanie medzivládnej komisie, ktorá sa stretne 17. februára, uviedla premiérka Radičová po stretnutí s maďarským partnerom Viktorom Orbánom.

"Slovensko má záujem, aby občania, ktorí žijú na Slovensku, boli občanmi SR, aby žili, pracovali a budovali svoj vzťah k štátu, v ktorom žijú,“ zdôraznila Radičová.

Podpis dvojstrannej dohody považuje premiérka za jediné riešenie vzniknutej situácie. Podľa Orbána snaha o podpis zmluvy o dvojakom občianstve za minulej vlády stroskotala, ale nie je dôvod, prečo slovenský návrh nezvážiť, keďže ovzdušie pre spoluprácu je po výmene vlád oveľa lepšie. Podľa Orbána však doterajšia prax ukázala, že maďarský zákon o občianstve „nie je od diabla“ a žiadosti o udelenie maďarskej príslušnosti sa posudzujú individuálne a veľmi prísne.

Orbán počas stretnutia Radičovú ubezpečil, že Maďarsko považuje slovenskú menšinu za veľmi hodnotnú a zabezpečí jej náležitú úctu. K prebiehajúcej úprave slovenského jazykového zákona sa vyjadrovať nechcel. „Náš postoj je, že najprv čítame a potom hovoríme. Keď sa v parlamente zrodí rozhodnutie, prečítame ho a budeme vedieť, o čom hovoríme,“ vysvetlil maďarský premiér.

Maďarsko má podľa Orbána záujem o stavbu nového mosta v Komárne a o obnovu 84 ciest, ktoré kedysi spájali slovenské a maďarské územie. Vyhlásil to dnes v Bratislave maďarský premiér Viktor Orbán po stretnutí s Ivetou Radičovou. Plán podľa neho zahŕňa aj obnovu mostov cez Ipeľ. Maďarská strana je podľa Radičovej pripravená znova naštartovať výstavbu cestnej siete a prepojiť ju so slovenskou rýchlostnou cestou R4. Po dobudovaní trasy by tak bolo dokončené spojenie Maďarska a Poľska cez Košice a Prešov.

Ako pripomenul, dnešná oficiálna návšteva maďarského premiéra na Slovensku bola prvou po dvanástich rokoch. „Naposledy sa oficiálna návšteva uskutočnila v roku 1999. Zhodou okolností som bol aj vtedy premiérom ja,“ poznamenal. Zdôraznil, že má úprimnú snahu o dobré vzťahy so Slovenskom. „Správy, podľa ktorých raňajkujem nevinné slovenské deti, nie sú pravdivé.“

Obe strany dnes podpísali medzivládnu dohodu o vybudovaní slovensko-maďarského plynovodného prepojenia, ktoré je súčasťou energetického projektu sever - juh. Obe strany sa v dohode zaviazali k spolupráci pri výstavbe, prevádzke a údržbe potrubia. "Je to krok, ktorý znamená väčšiu nezávislosť z hľadiska energetickej bezpečnosti pre SR, ale je to aj dôležitá súčasť energetickej bezpečnosti Európskej únie," vyhlásila po podpise Radičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu