Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Orbán prichádza na Slovensko, vyzvedal od Berényiho

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Maďarského premiéra Viktora Orbána očakávajú v Bratislave, s premiérkou Ivetou Radičovou podpíše dohodu o prepojení plynárenských sietí a bude jednať o maďarsko-slovenských vzťahoch. Hovoriť budú aj o cezhraničnej spolupráci a predsedníctve Maďarska v EÚ.

Šéf maďarského kabinetu by sa mal stretnúť aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom a predsedom parlamentu Richardom Sulíkom.

Pôjde o prvú oficiálnu návštevu premiéra Maďarska na Slovensku po takmer dvanástich rokoch, naposledy sa uskutočnila vo februári 1999. Napriek napätým vzťahom v posledných rokoch sa šéfovia oboch kabinetov stretávali na pracovných návštevách, pri rokovaniach v Bruseli alebo počas rozhovorov v rámci višegrádskej štvorky.

Orbán s Radičovou krátko hovoril vlani v decembri, keď do Bratislavy prišiel v rámci svojho turné po krajinách Európskej únie. Minulý týždeň Slovensko navštívil maďarský prezident Pál Schmitt. Premiér si deň pred oficiálnou návštevou Slovenskej republiky pozval do Budapešti na rozhovor predsedu neparlamentnej strany SMK Józsefa Berényiho.

„Chcel dostať informácie aj od nás,“ povedal Berényi. Podľa neho témou rozhovoru bola zmena slovenského zákona o štátnom občianstve, cezhraničná spolupráca, pretože veľa starostov má SMK aj maďarský FIDESZ a tiež postavenie maďarskej menšiny na Slovensku. 

Šéf SMK informoval Orbána, že strana víta návrh troch koaličných poslancov na novelizáciu slovenského zákona o štátnom občianstve. Upozornil však, že vládna koalícia nie je jednotná v podpore tohto návrhu. Štyria poslanci (Obyčajní ľudia) avizovali, že ho nepodporia, ak koalícia neprijme ich podmienky, budúcnosť tohto návrhu zákona je preto neistá. V súčasnosti platí také znenie zákona o štátnom občianstve, ktoré neumožňuje dvojaké občianstvo. Presadila ho vláda Roberta Fica ako reakciu na kontroverzný maďarský zákon o občianstve.

Šéf SMK tiež informoval Orbána o medializovanom návrhu zákona o štátnom občianstve z dielne KDH, ktoré chce zabrániť, aby občania s dvojakým občianstvom pracovali v ozbrojených zboroch alebo ozbrojených silách. „Justičná stráž alebo železničná polícia by tam nemala patriť, lebo s utajovanými skutočnosťami, ktoré by mohli ohrozovať SR, neprichádzajú ich členovia do styku. Taký zákon môže byť v rozpore s európskym princípom voľného pohybu pracovnej sily,“ uviedol Berényi.

Orbánovi naznačil aj to, že keby sa SMK dostala do parlamentu a mala v ňom osem hlasov, súčasná koalícia by fungovala jednoduchšie a ľahšie. „Pozícia Radičovej by bola ľahšia. Štyria poslanci by nemohli vydierať vládu,“ vyhlásil. Informoval tiež, že trend zápisu maďarských detí do škôl bude rovnaký ako pred rokom. „Pravdepodobne bude to tak, že tretina rodičov maďarskej národnosti nezapíše deti do maďarských škôl,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu