Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Lekári v Bratislave zatiaľ nevedia, koľkí podporujú štrajk

Predseda štrajkového výboru Marian Kollár.
Predseda štrajkového výboru Marian Kollár.

BRATISLAVA - Lekári zo štrajkového výboru v bratislavskej fakultnej nemocnici zatiaľ presne nevedia, koľko zdravotníkov sa pridalo k novej forme protestov. ČTK to dnes povedal predseda štrajkového výboru Marian Kollár. Pohotovostné služby túto noc podľa neho v bratislavskej nemocnici fungovali, v najbližších dňoch však už môžu nadísť problémy, dodal.

Zdravotníci z bratislavskej nemocnice spustili novú formu protestov v utorok. Odmietajú nastupovať na pohotovostné služby a požadujú viac peňazí pre zdravotníctvo a zvýšenie miezd. Podľa Kollára majú nárok odmietnuť služby podľa Zákonníka práce, ak odpracovali od začiatku roka viac hodín nadčasov ako je povolený limit.

Kollár ČTK povedal, že k protestu sa pridala zhruba polovica pracovísk nemocnice, nedá sa však podľa neho zatiaľ presne určiť, koľko zamestnancov. "Je to otázka tých, čo slúžia. Nie všetci slúžia, nie všetky oddelenia slúžia," vyhlásil.

Podľa predsedu štrajkového výboru by bratislavská nemocnica mohla mať problémy s poskytovaním pohotovostných služieb už o niekoľko dní. "Skôr je to záležitosť niekoľkých dní ako týždňov," povedal Kollár. Dodal, že do štrajku by sa stále mohli zapojiť aj ďalšie nemocnice, zatiaľ však nespresnil, ktoré.

Lekári a zdravotné sestry z približne dvoch desiatok nemocníc na Slovensku štrajkovali v apríli, keď odmietli poskytovať inú ako nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť. Ako prví začali protestovať zdravotníci v bratislavskej nemocnici. Štrajk ukončili po tom, čo ho predbežným opatrením zastavil súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu