BRATISLAVA - Obdobie pred, počas a tesne po Vianociach je stresujúce nielen pre zákazníkov, ale najmä obchodníkov. V dôsledku stresu a vyťaženosti pracovníkov sa môže stať, že dôjde k pochybeniam pri dodržiavaní hygieny či iným nedostatkom. Ako však ukázali kontrolóri, v poslednom štvrťroku sa situácia na Slovensku zlepšila.
Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR zistili nedostatky vo 4. štvrťroku 2015 u 8,12 % vykonaných kontrol potravín. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek. V 3. štvrťroku 2015 sa nedostatky evidovali u 11,81 % kontrol, v druhom u 11,53 % a v prvom kvartáli u 11,43 % kontrol.
Vo 4. kvartáli 2015 vykonali kontrolóri ŠVPS celkovo 11.271 kontrol, pričom s nedostatkami skončilo 915 kontrol. Tzv. bežné kontroly, v počte 10.791, vykonávané v tzv. obvyklom pracovnom čase, skončili s pochybeniami na úrovni 6,58 %.
Po pracovnom čase sa zaznamenalo, ako obvykle, vysoké percento kontrol s nedostatkami, a to až u 38,39 % kontrol. Zo 45 celoslovenských mimoriadnych kontrol sa nedostatky zaznamenali až u 38 kontrol, teda porušenosť predpisov u kontrol bola 84,44-%.
V poslednom štvrťroku minulého roku sa podľa neho zlepšila väčšina reťazcov. "Môžem konštatovať, že zo 14 sledovaných obchodných reťazcov sme len v jednom prípade zaznamenali nárast percenta nedostatkov. Všetky ostatné reťazce si vo 4. kvartáli výrazne zlepšili kvalitu. Upozorňujem pritom, že štvrtý kvartál bol predvianočným obdobím, takže nával (zákazníkov v reťazcoch) bol podstatne vyšší v potravinách, ako je to bežne v priebehu roka," priblížil.
Podčiarkol zároveň, že percento kontrol s nedostatkami sa počas obdobia rokov 2012 až 2015 znižovalo. Kým v roku 2012 sa zistili nedostatky u 14,34 % kontrol, v nasledujúcom to bolo u 14,11 % kontrol, v roku 2014 u 12,6 % kontrol a v minulom roku u 10,64 % vykonaných kontrol. "Chcel by som zdôrazniť, že Slovensko od roku 2012 až do roku 2015 nezaznamenalo žiadny potravinový škandál," dodal.