Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Euro a hospodárska kríza ovplyvnili najmä sektor služieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vývoj tržieb a zamestnanosti v sektore služieb významne ovplyvnila hospodárska kríza ale aj zavedenie eura. Podľa analýzy UniCredit Bank Slovakia tieto dva faktory najviac negatívne ovplyvnili sektor reštaurácií.

"V reštauráciách pociťujú oslabenie turizmu, avšak tento efekt je výrazne posilnený aj domácim obyvateľstvom. Vysoká nezamestnanosť a neistota odvrátila mnohé domácnosti od spotreby luxusných služieb," konštatoval analytik UniCredit Bank Dávid Dereník.

Dno bolo v reštauráciách podľa neho dosiahnuté v auguste a zlepšovanie je len veľmi pozvoľné. "Reštaurácie a pohostinstvá na Slovensku tak predávajú stále o viac ako tretinu menej ako kedysi, čo sa podpísalo aj na poklese zamestnanosti o štvrtinu," dodal Dereník.

Hotely podľa analýzy trpeli pomerne drahým eurom, ktoré na svahy a do turistických miest Slovenska prinieslo menej Čechov, Maďarov a Poliakov, ktorí konverziou svojich oslabených mien vnímajú ceny v hoteloch na Slovensku drahšie.

"Dno prišlo veľmi rýchlo už v januári 2009," uvádza sa v materiáli. Ďalším dôležitým faktorom však bolo aj krízové šetrenie vo firmách, ktoré otvorilo novú vlnu vyjednávania o cene ubytovania pri služobných cestách.

"Tieto dva faktory prinútili hotelierov znížiť ceny ubytovania. V posledných mesiacoch však dochádza k razantnejšiemu zlepšovaniu," uviedol Dereník s tým, že momentálne sú tržby v sektore o 17 % nižšie ako pred krízou a počet zamestnancov je nižší o vyše 13 %.

Zabrať dostal aj obchod, ktorý bol zasiahnutý jednak všeobecne klesajúcim dopytom vplyvom silného rastu nezamestnanosti a tiež prijatím eura, ktoré motivovalo najmä pohraničné domácnosti prevažnú časť minulého roka nakupovať v okolitých krajinách.

Tržby obchodníkov v maloobchode a veľkoobchode tak boli v súčte v posledných mesiacoch minulého roka stále o vysokých 22 % nižšie v porovnaní s predkrízovým obdobím, teda prvým polrokom 2008. Prepad tržieb sa tak v obchode prejavil aj na klesajúcej zamestnanosti o 14 %.

Najhlbší prepad v obchode bol v júni minulého roka, ale odvtedy je zlepšovane extrémne malé v maloobchode a veľkoobchod stále klesá, Prepadu sa nevyhla ani doprava a skladovanie. Spomalenie priemyslu sa automaticky premietlo do zníženého dopytu po preprave.

Dno prišlo v lete minulého roka a zlepšenie zatiaľ neprišlo napriek čiastočnému oživeniu priemyslu. Tržby v doprave a skladovaní sú stále 10 % pod predkrízovou úrovňou. "Prepravcovia majú v ekonomike vo všeobecnosti pomerne nízke marže a zavedenie mýta môže niektorých posunúť na existenčnú hranicu,“ konštatoval Dereník.

Zamestnanosť v tomto odvetví zatiaľ výrazne nepoklesla, nakoľko väčšina prepravcov podniká na živnostenské oprávnenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu