Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po zavedení dotácie záujem o šrotovanie áut stúpol

(Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Zavedenie príspevku na nákup nového auta niekoľkonásobne zvýšil záujem o zošrotovanie starých vozidiel.

Odborné firmy na likvidáciu autovrakov zatiaľ zvládli nápor záujemcov bez väčších problémov, počty odovzdaných vozidiel však podľa nich v priebehu niekoľkých týždňov výrazne poklesnú. Informovali o tom zástupcovia recyklačných firiem. Po zavedení takzvaného šrotovného od začiatku týždňa zaznamenali stúpajúci záujem ľudí aj predajcovia nových vozidiel.

Podmienkou na získanie príspevku je doklad o odovzdaní auta staršieho ako desať rokov na likvidáciu. Zľavu vo výške 2000 eur získa motorista v prípade, že predajca bude ochotný zlacniť predávané osobné vozidlo o najmenej 500 eur (zhruba 15.000 Sk). Zvyšných 1500 eur (okolo 45.000 Sk) potom doplatí kupujúcemu štát.

"Záujem sa oproti minulým týždňom zdvojnásobil, denne odoberieme približne 100 starých automobilov," povedal konateľ spoločnosti Auto - AZ Ľubomír Farenzena. Ešte väčší percentuálny nárast zaznamenali v spoločnosti ZSNP Recykling v Žiari nad Hronom či v dcérskej firme Železiarní Podbrezová ŽP Eko Qelet, ktorým v tomto týždni pribúdalo každý deň 25 až 30 vyradených vozidiel.

Majitelia starších áut mali o získanie takzvaného šrotovného veľký záujem aj na východnom Slovensku. Podľa Róberta Mačeja zo spoločnosti Maveba v Hanušovciach nad Topľou si najčastejšie dávajú vodiči likvidovať staré škodovky a lady. Viac práce majú napríklad aj na šrotovisku vo Svidníku. Podľa pracovníka firmy Protan Petra Gajdoša pred zavedením štátnej dotácie prišlo priemerne jedno vozidlo týždenne. V súčasnosti je to niekoľko vozidiel denne.

Nával starých vozidiel však podľa recyklačných spoločností v priebehu niekoľkých týždňov pominie. "Matematicky nám to vychádza, že po dvoch týždňoch bude po tomto boome," odhadol Farenzena. Vláda totiž zatiaľ vyčlenila na príspevky 33 miliónov eur (994,16 milióna korún), ktorý pri dotácii 1500 eur (45.189 korún) na jedno auto vystačí na 22.000 vozidiel. Firiem, ktoré sa zaoberajú likvidáciou starých áut sú na Slovensku desiatky. Vlani na Slovensku pribudlo 96.897 nových osobných a malých nákladných áut.

Likvidácia autovrakov nie je v súčasnosti údajne zisková. Pokles výkupných cien železného šrotu vraj dostal spracovanie starých áut na hranicu rentability. "Zo šrotovného budú profitovať najmä predajcovia, ktorí sa zbavia vlaňajších modelov áut. Na spracovateľov sa zabudlo," posťažoval sa Farenzena.

Obchodný riaditeľ ŽP Eko Qelet Viliam Ryšavý dodal, že dopyt po šrote oproti vlaňajšku klesol o viac ako polovicu, čo malo vplyv na cenu. Priemerná cena tejto suroviny sa podľa neho v súčasnosti pohybuje mierne nad hranicou 100 až 120 eur (3013 až 3615 korún) za tonu. Z automobilu sa dá využiť približne 70 až 80 percent jeho hmotnosti, zvyšné materiály sa musia za poplatok uložiť na skládkach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu