Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Oddnes môžme kúpiť autá so zľavou vďaka šrotovnému

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci môžu odo dneška kupovať nové automobily so zľavu do 2000 eur (60.252 Sk), ak nechajú zlikvidovať svoje staršie vozidlo.

Nárok na príspevok od štátu, takzvané šrotovné, získajú, ak splnia viaceré podmienky, ktoré stanovuje vyhláška ministerstva hospodárstva. Konečná výška cenového zvýhodnenia pre ľudí aj podnikateľov bude závisieť od ochoty predajcov spustiť z ceny vozidla.

Dovozcovia vozidiel, ktorí budú chcieť predávať vozidlá so štátnou dotáciou, musia uzatvoriť zmluvu s ministerstvom. Autá totiž budú ponúkať už vrátane zľavy a preplatenie šrotovného si vyžiadajú od štátu po predaji automobilu. Motoristi môžu získať maximálny štátny príspevok 2000 eur len v tom prípade, ak predajcovia poskytnú najmenej 500-eurové (zhruba 15.000 korún) zľavy nielen k cenníkovým, ale aj k akciovým cenám ponúkaných modelov. V opačnom prípade budú mať nárok len na základný bonus 1000 eur (asi 30.000 korún).

Šrotovné sa bude vzťahovať na nákup osobných automobilov s cenou do 25.000 eur (753.100 Sk) s daňou z pridanej hodnoty. Príspevok by mal podľa predpokladov oživiť trh s osobnými automobilmi, ktorých odbyt začiatkom roka výraznejšie klesol pre vplyv hospodárskej krízy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu