Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Cena ropy po útoku na iracký ropovod prekročila 107 USD za barel

(Zdroj: ČTK)

NEW YORK - Cena americkej ropy vo štvrtok prudko rástla a prekročila hranicu 107 USD za barel. Dôvodom nárastu ceny bol bombový útok na hlavný iracký ropovod.

Explózia a následný požiar odstavili dodávky ropy a spôsobili tak prvý výpadok za posledné roky. Irackí predstavitelia predpokladajú, že dodávky ropy z poškodeného terminálu v Basre by mohli byť znížené až o jednu tretinu. Obchodovanie s čiernym zlatom skončilo so ziskom 1,68 USD na úrovni 107,58 USD za barel. Cena londýnskej ropy Brent posilnila o 1,01 USD na 105 USD za barel.

Trh so zlatom posilnil a priblížil sa týždňovému maximu. Reagoval tak na nárast cien energií ovplyvnených oslabujúcim dolárom. Zlato využívajú investori aj naďalej ako spôsob zaistenia voči inflácii spôsobovanej cenami palív. Po nedávnej explózii ropovodu v Iraku však opäť očakávajú nárast ceny nad hranicu 1000 USD za uncu. Spotová cena zlata sa o 18:15 GMT obchodovala na úrovni 951,80/952,60 USD za uncu. Maximálnu cenu dosiahlo zlato 17. marca, keď sa jeho cena vyšplhala na 1030,80 USD za uncu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu