Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Jahnátek: Slovensko vyhlási tender na jadrový blok v Bohuniciach

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Slovensko plánuje ešte v tomto roku vyhlásiť súťaž na výstavbu piateho jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach, vyhlásil to dnes minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Elektráreň, ktorá by mala nahradiť výpadok výroby energie po odstavení starších iných atómových a tepelných blokov, by sa mala dokončiť po roku 2020.

"My predpokladáme, že tento rok bude (tender) vyhlásený," povedal Jahnátek na tlačovej konferencii po stretnutí s českým ministrom priemyslu a obchodu Martinom Římanom.

Ministerstvo hospodárstva sa podľa Jahnátka rozhoduje, či ponúkne výstavbu jedného bloku s inštalovaným výkonom 1100 megawattov, alebo dva bloky s produkciou 600 megawattov. V prípade druhého variantu sa zatiaľ Slovensko nemôže oprieť o prototyp, okrem toho krajina nemá vyjasnený náhradný energetický zdroj, napríklad pre obdobia výmeny jadrového paliva.

Dokumentáciu pre medzinárodnú súťaž by malo ministerstvo pripraviť v polovici roka. Jahnátek predpokladá, že ponúknuté projekty sa budú vyhodnocovať tri až päť rokov, stavba elektrárne podľa neho potrvá osem až desať rokov.

K výstavbe nových elektrární podnietil vládu premiéra Roberta Fica očakávaný nedostatok elektriny, najmä po tohtoročnom pripravovanom odstavení druhého bloku bohunickej jadrovej elektrárne V-1. Slovensko musí tiež ukončiť výrobu aj v niektorých starých tepelných elektrárňach. Okrem Bohuníc už vláda počíta s dostavbou tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach, výstavbu ďalšej atómovej elektrárne zvažuje tiež na východe krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu