Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Cena ropy prelomila hranicu 98 dolárov za barel

NEW YORK - Cena ropy v utorok vyskočila o viac ako 3 USD, čím zaznamenala nové historické maximum vyše 97 USD za barel.

Pod zhodnotenie čierneho zlata sa podpísali predpovede americkej vlády o silnom dopyte USA po rope, ako aj jej nedostatočná produkcia z kartelu OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu), čo podľa Washingtonu povedie počas tohtoročnej zimy k výraznému poklesu zásob.

Nárast ceny ropy taktiež podporilo oslabenie americkej meny na nové historické hodnoty, čo zároveň pozitívne vplývalo na rast ďalších v dolároch denominovaných komodít, ako napr. zlato, striebro, či obilie. Cena americkej ľahkej ropy sa zvýšila o 2,72 USD na 96,7 USD za barel, pričom počas obchodovania posilnila na rekordných 97,1 USD za barel. Londýnska ropa Brent uzavrela utorkové obchodovanie nárastom o 2,77 USD na 93,26 USD za barel. V rannom stredajšom obchodovaní pokračovala americká ropa v náraste a jej cena vyskočila na ďalší rekord 98,03 USD za barel.

Trhy s drahými kovmi v utorok taktiež rástli, keď ich nahor ťahal oslabujúci americký dolár, ako aj nárast cien ropy. Cena zlata vzrástla na 28-ročné maximum, striebro zhodnotilo na najvyššiu úroveň za 27 rokov a platina vyskočila na svoje rekordné maximum. Podľa analytikov je šanca, že sa trh so zlatom možno skonsoliduje, avšak do januára jeho cena určite vzrastie na 850 USD za uncu. Spotová cena zlata sa obchodovala v utorok o 19:15 GMT na úrovni 820,90/821,70 USD za uncu, kým v stredu večer v New Yorku to bolo 808,80/809,60 USD za uncu. Počas dňa však zlato vyskočilo na 824,30 USD za uncu, čo predstavuje najvyššiu úroveň od januára 1980. Cena platiny vzrástla na rekordné maximum 1 474 USD za uncu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu