Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smeráčka Neveďalová: 30 miliárd eur nás delí od nezamestnanosti

Katarína Neveďalová
Katarína Neveďalová (Zdroj: odfoundation.eu)

BRUSEL - Tridsať miliárd eur vo forme investícií do mládeže by podľa slovenskej europoslankyne Kataríny Neveďalovej stačilo na vyriešenie problémov s vysokou mierou nezamestnanosti v EÚ. Poslankyňa reagovala na pondelňajší príhovor komisára EÚ pre zamestnanosť a sociálne záležitosti Lászla Andora.

Eurokomisár Andor pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) prezentoval iniciatívu Európskej komisie (EK) "Záruka pre mladých ľudí", podľa ktorej má byť čo najviac mladých Európanov zapojených do štúdia, odborných stáží alebo pracovnej praxe.

Neveďalová, ktorá okrem pôsobenia v EP zastáva aj funkciu podpredsedníčky Európskej socialistickej strany (PES), v reakcii na pripravovanú stratégiu komisie pripomenula, že táto vychádza z pôvodnej iniciatívy európskych socialistov.

"Myslím si, že podpora, ktorú komisár Andor prezentoval, aby mladí ľudia získavali dodatočné vzdelávanie alebo aby sa zúčastňovali stáží a pracovnej praxe, je určite cestou von z problémov, ktoré dnes v EÚ máme," uviedla Neveďalová počas poslaneckej rozpravy.

Slovenská europoslankyňa z tábora socialistov a demokratov (S&D) dodala, že investovanie do mladých ľudí je investovaním do budúcnosti a zdôraznila, že program na celoeurópskej úrovni poskytne potrebné finančné zdroje, ktoré samotné členské krajiny nemajú.

"Podľa našich výpočtov vieme, že stačí 10 miliárd eur na to, aby sme zabezpečili dva milióny pracovných miest. Pri súčasnej nezamestnanosti okolo 5,5 milióna mladých ľudí, by reálne stačilo okolo 30 miliárd eur, aby sme zabezpečili zamestnanie pre týchto ľudí," uviedla Neveďalová.

Socialistická europoslankyňa zároveň vyjadrila presvedčenie, že Európsky parlamentu bude komisii pri presadzovaní tejto stratégie intenzívne pomáhať.

Slovenský poslanec Jaroslav Paška, ktorý je podpredsedom parlamentnej frakcie Európa slobody a demokracie (EFD) vo svojom vystúpení uviedol, že nechce spochybňovať iniciatívu EK na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí, poukázal však na špecifické problémy na Slovensku, kde vyštudovaní mladí ľudia nemajú záujem o oblasť priemyselnej výroby.

Paška svojim kolegom v EP pripomenul, že aj napriek ťažkému obdobiu v EÚ, Slovensko zaznamenáva aký-taký hospodársky rast a najmä spoločnosti z oblasti automobilového priemyslu hľadajú nových pracovníkov na rozšírenie výroby, pričom mladí Slováci sa o túto prácu neuchádzajú.

"Nemôžu sa o túto prácu uchádzať, pretože si zvolili nevhodné vzdelanie. Väčšina mladých ľudí si vyberá študijné humanitárne odbory, s ktorými sa nedá uplatniť v priemyselnej výrobe. Problémom môže byť teda aj to, že ponuka študijných odborov v našej krajine nezodpovedá tomu, čo potrebuje pracovný trh," uviedol Paška.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu