Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Západoeurópske banky stiahli z východu 55 mld. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Veľké západné banky pokračujú v sťahovaní peňazí z východnej Európy. Podľa najnovších údajov Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) so sídlom v Bazileji veľké finančné ústavy od polovice roka 2011 premiestnili z regiónu takmer 70 mld. USD (55 mld. eur).

Informovali o tom v stredu denníky Handelsblatt a Neue Zürcher Zeitung, pričom sa odvolávali na analýzu tzv. viedenskej iniciatívy. Odlev peňazí je stále pomerne mierny, suma však zodpovedá približne 4 % hrubého domáceho produktu (HDP) štátov v strednej a juhovýchodnej Európe. Západné banky sťahujú peniaze z východu, pretože v dôsledku finančnej krízy čelia požiadavkám regulačných úradov na posilňovanie svojho kapitálu. "Toto sťahovanie kapitálu pokračuje," uviedol hlavný ekonóm EBOR Erik Berglof. Dotknuté krajiny musia počítať s tým, že stiahnuté peniaze sa zo západných bánk už nevrátia, povedal pre Handelsblatt.

Pomôcť zvládnuť krízovú situáciu má čiastka 30 mld. eur, ktorú pre región do roku 2014 vyčlenili Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), Svetová banka (SB) a Európska investičná banka (EIB), informuje rakúska tlačová agentúra APA.

Na väčšine východoeurópskych trhov dominujú talianske, rakúske a nemecké banky. V krajinách ako Česká republika, Rumunsko alebo Slovensko pritom ovládajú aj 70 % trhu. Úbytok kapitálu pociťuje osobitne Maďarsko, odkiaľ počas jedného roka odišlo 18 mld. eur, čiže 14 % HDP krajiny. Z takmer štvornásobne silnejšej poľskej ekonomiky stiahli západné banky rovnako 18 mld. USD, to však predstavuje iba 3,9 % jej výkonu. Zasiahnuté sú aj ďalšie východoeurópske krajiny, napríklad zo Slovinska odišlo 5 mld. USD, čiže 10 % HDP krajiny.

Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) je medzinárodná finančná organizácia, ktorá predstavuje najvýznamnejšie centrum medzinárodnej spolupráce centrálnych bánk. Vďaka tomu sa BIS označuje aj ako "banka centrálnych bánk". Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) je v súčasnosti členom BIS 55 centrálnych bánk.

V rámci tzv. viedenskej iniciatívy medzinárodní veritelia v roku 2009 súhlasili so zvýšením objemu úverov pre strednú a východnú Európu a hlavné komerčné banky sa zaviazali, že svojim dcéram v regióne nechajú k dispozícii úverové linky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu