Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Talianski právnici štrajkujú, nechcú väčšiu konkurenciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RÍM - Talianski právnici vstúpili dnes do týždňového štrajku za lepšie pracovné podmienky a mzdy.

Na demonštrácii pred komplexom justičných budov v Ríme sa zišlo asi 2000 právnikov na čele s predsedom ich stavovskej organizácie Mauriziom De Tillom oblečeným v čiernofialovom talári. Stovky účastníkov držali farebné balóniky s nápisom Ústava.

Právnici protestujú proti plánom vlády premiéra Maria Montiho zvýšiť konkurenciu medzi nimi. Nesúhlasia so zrušením minimálnej hranice poplatkov, ktorá podľa vlády ušetrí financie občanom. Sú tiež proti plánom na zavedenie procesu rýchleho zmierenia v malých občianskoprávnych sporoch, ktoré by sa zaobišli bez účasti právnych zástupcov.

Právnici majú v Taliansku veľký politický vplyv a je ich veľa - na 60 miliónov Talianov pripadá 230.000 právnikov. Vo Francúzsku, ktoré je o niečo ľudnatejšie, je 54.000 právnikov. Právnici majú zo všetkých profesií najvyššie zastúpenie v talianskom parlamente a ich kritici hovoria, že sa iba snažia ubrániť si svoje dlhoročné privilégiá.

Spotrebiteľské organizácie tvrdia, že konkurencia medzi právnikmi bude dobrá pre radových Talianov a že právnici nesú aspoň čiastočne vinu za notoricky pomalý justičný systém krajiny.

Vyriešenie občianskoprávneho súdneho sporu v Taliansku trvá v priemere 7,5 roka a trestnoprávne prípady v dôsledku dlhého odvolacieho konania takmer päť rokov. Na súdoch leží nevyriešených deväť miliónov prípadov, z toho 5,5 milióna občianskoprávnych a zvyšok trestných. Vinníci často uniknú trestu iba preto, že uplynuli zákonné lehoty.

Ministerka spravodlivosti Paola Severinová nedávno označila Taliansko za štvrtú najrozhádanejšiu krajinu Európy - na súdoch vlani pribudlo 2,8 milióna nových žalôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu