Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Chceli by ste žiť a pracovať v zahraničí?

V niektorých krajinách máte popri atraktívnej práci šancu získať aj trvalý pobyt a  štátne občianstvo.
V niektorých krajinách máte popri atraktívnej práci šancu získať aj trvalý pobyt a štátne občianstvo.

Neviete si nájsť doma dobre platené zamestnanie, alebo sa vám rysuje zaujímavá práca v zahraničí s možnosťou získať trvalý pobyt? Vzdelanie a znalosť cudzieho jazyka patria medzi základné kritériá, ktoré ovplyvňujú to, ako ľahko môžete štátne občianstvo v cudzej krajine získať. Ktoré štáty majú najlepšiu imigračnú politiku a aké výhody sa s ňou spájajú?

Pokiaľ máte záujem odísť oficiálne do zahraničia a neskôr tam získať občianstvo, najvýhodnejšie krajiny sú Kanada, Austrália a Nový Zéland. Dá sa povedať, že celkovo najdostupnejšie sa javia najmä po anglicky hovoriace krajiny. Spomedzi všetkých krajín má Kanada najprijateľnejšiu imigračnú politiku a trvalý pobyt tu získa až 250 000 ľudí ročne. V budúcom roku tento štát plánuje zvýšiť počet ľudí s občianstvom o ďalších 100 000, a tiež zjednodušiť kritériá pre žiadateľov. Zo Slovenska sa do Kanady každoročne vysťahuje viac ako 800 osôb. Austrália je na tom o niečo horšie. Vyhovie 130 000 ľuďom ročne. Na Nový Zéland sa ročne vysťahuje približne 45 000 imigrantov.

Možnosti v Európe

Vstupom Slovenska do Európskej únie sa otvorili cesty do zahraničia za prácou a uvoľnila sa aj imigračná politika. Každá krajina spoločenstva si však stanovuje individuálne kritériá získania štátneho občianstva a trvalého pobytu. Všeobecne však platí, že ak idete pracovať na viac ako tri mesiace, napríklad do Grécka, Talianska alebo Írska, mali by ste si tam vybaviť prechodný pobyt. Najlepšou imigračnou politikou je však vybavené Írsko, kde sa manželstvom môžete stať občanom krajiny za krátky čas.

EURÓPSKE KRAJINY, KDE NEPOTREBUJETE PRACOVNÉ POVOLENIE
Veľká Británia, Írsko, Švédsko, Portugalsko, Španielsko, Fínsko, Grécko, Česko, Taliansko, Maďarsko, Estónsko, Cyprus, Poľsko, Slovinsko, Lotyšsko, Litva

Kritériá na získanie trvalého pobytu

1. Vek žiadateľa - Kanada má najširšie rozpätie pre ideálny vek žiadateľa, a to 21 – 49 rokov, pričom nemá vekové obmedzenie. Pre Austráliu je ideálny vek 18 – 29 rokov, nie je však možné žiadať po 45 roku života. O trvalý pobyt na Novom Zélande sa môže záujemca uchádzať do 56 roku života, ideálne však je medzi 20 – 29 rokom.

2. Vzdelanie - Kanada požaduje minimálne úplné stredoškolské vzdelanie s maturitou, pričom uznáva všetky naše školy a univerzity. Pre Austráliu a Nový Zéland je nutné podstúpiť prehodnotenie vzdelania inštitúciou v danej krajine a až pokiaľ tá uzná vzdelanie, je žiadateľ vhodný na vysťahovanie.

3. Dĺžka odbornej praxe – Kanade stačí preukázať ročnú prax v predchádzajúcich desiatich rokoch. Austrália požaduje buď ročnú prax v posledných 18 mesiacoch, alebo dvojročnú v posledných troch rokoch, prípadne dvojročné štúdium v Austrálii (nie štúdium jazyka). Na Novom Zélande vyžadujú dvojročnú prax.

4. Znalosť jazyka - Ak v Kanade dosiahnete dostatočný počet bodov v iných kritériách, znalosť jazyka nemusí byť na vysokej úrovni. Môže postačovať i základná znalosť, prípadne sa znalosť vôbec nepreukazuje. Austrália a Nový Zéland nezávisle od ostatného bodovania požadujú plynulú znalosť jazyka. V Austrálii a Novom Zélande musíte dosiahnuť istý počet bodov v špeciálnych jazykových testoch.

NAJŽIADANEJŠIE ZAMESTNANIA
Zdravotníctvo
Veda a výskum
Bankovníctvo
Výpočtová technika
Doprava
Gastronómia a hoteliérstvo
Opatrovateľstvo
Remeselné práce (tesár, kamenár, kamenosochár)
Poľnohospodárstvo
Priemyselná výroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu