Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Írske banky budú potrebovať až 24 mld. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUBLIN - Stresové testovanie štyroch hlavných írskych bánk ukázalo, že budú potrebovať ďalších 24 mld. eur, aby boli schopné odolať potenciálnym stratám v dôsledku zhoršovania ekonomiky.

Centrálna banka krajiny vo štvrtok uviedla, že kapitálová primeranosť bánk sa bude musieť udržať na úrovni 6 %. Zo stresového scenára vyplýva, že Allied Irish Banks potrebuje 13,3 mld. eur, Bank of Ireland 5,2 mld. eur, stavebná sporiteľňa EBS 1,5 mld. eur a Irish Life & Permanent 4 mld. eur.

Írske ministerstvo financií uviedlo, že ak sa bankám poskytne dodatočný kapitál v objeme 24 mld. eur, štátny dlh krajiny do roku 2013 vzrastie na úroveň 111 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2014 klesne na úroveň 109 % HDP. Ministerstvo financií pôvodne rátalo s tým, že bankám sa bude musieť poskytnúť iba 10 mld. eur, čo by znamenalo, že štátny dlh v roku 2013 by bol na úrovni 103 % HDP a v roku 2014 by klesol na úroveň 100 % HDP.

Európska komisia, Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska centrálna banka po zverejnení výsledkov stresového testovania v spoločnom vyhlásení uviedli, že ide o významný krok smerom k obnoveniu zdravia írskeho bankového sektora. Dodali, že kapitálové injekcie sa môžu bez problémov financovať z núdzových úverov, ktoré krajine poskytujú MMF a Európska únia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu