Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Krajina môjho detstva v Galérii ÚĽUV

Michal Škrovina patrí k výrazným predstaviteľom insitnej maľby na skle.
Michal Škrovina patrí k výrazným predstaviteľom insitnej maľby na skle.

BRATISLAVA - Galéria ÚĽUV pripravila pre svojich návšteníkov výstavu Krajina môjho detstva, v rámci ktorej predstaví tvorbu Michala Škrovinu. Martinský rodák patrí k výrazným predstaviteľom insitnej maľby na skle a obrázky z jeho autorskej dielne majú nezameniteľný výrazný autorský rukopis a svojské námety.

Kurátorka výstavy Marta Pastieriková predstavuje Škrovinu ako človeka, ktorý dobre pozná výtvarné umenie, je vzdelaný, no jeho tvorba má korene v naivnom poetizme. Má svoj vlastný štýl s príznačným autorským rukopisom a osobitými námetmi. Rád spodobuje najmä tradičné dedinské prostredie, ktoré dôverne pozná zo svojho detstva.

Obrázky maľované na skle nie sú jedinou láskou Michala Škrovinu. Súčasťou jeho tvorby sú aj drevené objekty - originálne pohyblivé figúrky a pestrofarebné závesné zvieratká. Diela Michala Škrovinu vlastnia viaceré múzeá a galérie zo Slovenska a Čiech.

V spolupráci s Ústredím ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) vedie úspešné kurzy tradičnej maľby na sklo, ktorá bola na našom území rozšírená najmä v 19. storočí. Záujemcovia si ju môžu vyskúšať sami, krok za krokom, pod jeho odborným vedením. Svoje autorské výstavy ozvláštňuje názornými ukážkami tradičných technologických postupov. Je autorom knihy Maľba na sklo, ktorú vydalo Ústredie ľudovej umeleckej výroby v edícii Škola tradičnej výroby a remesiel.

Výstava majstra ľudovej umeleckej výroby Michala Škrovinu v Galérii ÚĽUV na Obchodnej ulici v Bratislave potrvá do 29. apríla 2006.

Vstup je voľný.

Miesto konania: Galéria ÚĽUV, Obchodná 64, Bratislava
Otvorenie výstavy: štvrtok 9. 2. 2006 o 17.00 hod.
Trvanie výstavy: do 29. 4. 2006

Exponáty zapožičali: Slovenská národná galéria Bratislava, Slovenské národné múzeum – Historické múzeum, Bratislavský hrad, ÚĽUV, súkromní zberatelia
Kurátorka: PhDr. Marta Pastieriková, CSc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu