Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Gruzínsko má vraj najstaršiu obyvateľku planéty, Uzbekistan nesúhlasí

Najstaršia Gruzínka Antis Chvičavová
Najstaršia Gruzínka Antis Chvičavová (Zdroj: SITA)

TBILISI - Tuti Jusupovová zo severozápadného Uzbekistanu, ktorá nedávno ako údajne najstarší človek planéty oslávila 130. narodeniny, má vážnu konkurentku. Podľa správy gruzínskych úradov oslavuje dnes rovnaké jubileum Antis Chvičavová z dedinky Sačino v západnom Gruzínsku. Jej vek gruzínske úrady dokladajú platným dokumentom a dávajú najavo, že rekord chcú obhájiť.

Antis sa narodila 8. júla 1880, tvrdí hovorca matriky na gruzínskom ministerstve spravodlivosti Georgij Mernišvili. Do dôchodku išla v roku 1965, keď mala 85 rokov. Nikdy nechodila do školy, takže sa nenaučila gruzínsky a hovorí len miestnym dialektom. Jej rodný list sa stratil, ale Mernišvili má dokumenty zo sovietskej doby, ktoré jej vek potvrdzujú. Okrem úradov potvrdzujú jej vek aj susedia a priatelia. Chvičavová žije so svojím synom Michaelom, ktorý má 70 rokov. Narodil sa, keď jeho matke mala 60. Mala ešte dve deti z predchádzajúcich manželstiev, ale tie vraj zomreli hladom za druhej svetovej vojny.

Americká Gerontológická výskumná skupina (GRG), ktorá od roku 1990 oficiálne eviduje všetky osoby staršie ako 110 rokov, teraz bude mať ťažkú prácu. Z porovnania rodných listov oboch uchádzačiek o rekord je na tom lepšie Jusupovová, ktorá sa narodila 1. júla 1880, teda o týždeň skôr ako Chvičavová.

Problém je v tom, že uzbecká starenka sa preukazuje dokumentami, ktorých pravosť sa nedá overiť. Ani jej gruzínska súperka však z porovnania nevychádza jednoznačne - jej pôvodný rodný list sa stratil a k dispozícii sú len kópie vyhotovené v sovietskej ére.

Chvičavová sa celý život živila zberom čaju a privyrábala si pri žatvách, Jusupovová pracovala v uzbeckej stavebnej firme. Kým Jusupovová žiadny osobitný recept na dlhovekosť nemá, Chvičavová pripisuje svoju sviežosť vodke.

Preukázateľne a nespochybniteľne najstaršia osoba sveta, Francúzka Jeanne Calmentová, zomrela v auguste 1997 v 122 rokoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu