Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Lochnesská príšera existuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Príšera, ktorá údajne obýva škótske jazero Loch Ness, má svojich zástancov i odporcov. Do tábora tých prvých pribudol policajný šéf grófstva Inverness, ktorý v historických dokumentoch z roku 1938 potvrdzuje "nespochybniteľnú existenciu" lochnessky a vyjadruje obavy o ochranu Nessie pred lovcami, napísal spravodajský server BBC News.

V liste, ktorý zverejnili Škótske národné archívy (NAS), detektív William Fraser píše: "To, že je v jazere Loch Ness nejaká divná príšera, sa teraz zdá byť nepochybné."

Dokumenty, ktoré zverejnili na novej výstave, okrem iného ukazujú, ako sa vládne ministri k problematike lochnessky postavili. Prvé správy o príšere v jazere Loch Ness sa datujú do roku 565 nášho letopočtu. V 30. rokoch minulého storočia sa ale objavila rada prípadov, keď niekto údajne Nessie zazrel. Jej zrnité fotky sa potom objavili v novinách.

V roku 1933 vyzvali škótsku vládu, aby potvrdila existenciu príšery alebo ohromného hada v jazere Loch Ness. V parlamente zaznela otázka, či by sa v záujme vedy nemalo začať seriózne skúmanie existencie príšery. Táto otázka sa ale stala terčom uštipačných vtipov vtedajšej tlače.

Ministri aj poslanci boli skeptickí, ale uverejnené dokumenty ukazujú, že aj napriek tomu zvažovali zavedenie rôznych opatrení, napríklad rozmiestnenie pozorovateľov okolo jazera, ktorí by zachytili snímky Nessie. Posudzovali sa tiež možnosti, či a ako by sa dala príšera chytiť bez toho, aby utrpela zranenia.

Nakoniec bolo jasné, že lochnesska si získala obľubu verejnosti, a tak bude lepšie nezabíjať ani ju, ani jej mýtus. Preto v roku 1938 napísal detektív Fraser list, v ktorom vyjadruje znepokojenie nad príchodom loveckej výpravy. Jej členovia sú podľa neho "odhodlaní príšeru dopadnúť mŕtvu alebo živú" a majú špeciálnu harpúnovú pušku.

"To, že je v jazere Loch Ness nejaká divná príšera, sa teraz zdá byť nepochybné, ale polícia nemá žiadnu právomoc ju chrániť," uvádza Fraser. "Ak by ste mali nejaký nápad na smernicu pre tento prípad, bol by som vám vďačný," dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu