Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Objavili maxi potkana veľkého ako mačka

ilustračné foto
ilustračné foto

PORT MORESBY/LONDÝN - Britskí dokumentaristi objavili na ostrove Papua-Nová Guinea pravdepodobne nový druh obrej krysy.

Hlodavec s dlhou vlnitou srsťou, ktorý sa nebojí človeka, meral na dĺžku 82 centimetrov a vážil približne 1,5 kilogramu. O objave informovala na svojej internetovej stránke britská stanica BBC, pre ktorú expedície na tichomorskom ostrove natáčala dokument o vyhasnutej sopke Bosavi.

"Je to jeden z najväčších potkanov na svete," okomentoval nález Kristofer Helgen, odborník na cicavce zo Smithsonovom múzea prírodnej histórie, ktorý výpravu sprevádza.

"Mal som mačku a tá bola rovnako veľká," pridal sa kameraman BBC Gordon Buchanan.

Obrieho hlodavca najprv zachytila infračervená kamera, ktorú expedície nainštalovala v džungli na svahu vulkánu. Neskôr sa od jej členov nechal chytiť a hladkať, ako ukazuje video na stránkach BBC.v Vedci predpokladajú, že patrí k rodu Mallomys, ktorý zahŕňa aj niekoľko gigantických hlodavcov. Nového zástupcu musia ešte formálne opísať. Účastníci výpravy ho zatiaľ provizórne nazvali bosavijská huňatá krysa.

Odborníci sa domnievajú, že hustá dlhá srsť jej pomáha prežiť vo vlhkých a chladných podmienkach, ktoré u krátera vulkánu vo výške približne 1000 metrov nad morom panujú. Objavitelia predpokladajú, že žije len tu a nikde inde na svete.

Najväčším hlodavcom na svete ale ani zďaleka nie je. Tým je juhoamerická kapybara, ktorá dorastá do dĺžky až 130 centimetrov a hmotnosti až 80 kilogramov. Rekordmanom asi nebude ani medzi potkanmi. Na Filipínach žijú druhy, ktoré vážia aj cez dva kilogramy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu