Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Vedci: Biopotraviny nie sú zdravšie ako normálne

LONDÝN - Biopotraviny nie sú zdravšie než normálne vyrábané potraviny. Vyplýva to z výsledkov britskej štúdie.

Podľa nej nie sú dôkazy o tom, že by biostrava prinášala nejaké zvláštne zdravotné výhody. Existujú malé rozdiely vo výživnej hodnote oboch typov potravín, ale neexistuje žiadny dôkaz o ich zvláštnom vplyve na zdravie populácie, informovali britskí vedci.

Do analýzy experti z londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny zahrnuli 169 štúdií za posledných 50 rokov. Rozdiely v nutričnej hodnote sa ukázali pri 55 z nich, povedal vedúci výskumu Alan Dangour.

Oba druhy potravín majú približne zhodný podiel vápnika, železa a vitamínu C. Líšia sa v podiele dusíka a fosforu, pravdepodobne kvôli hnojivám. Týka sa to plodín, mäsa, vajec a mliečnych výrobkov. Podľa správy tieto rozdiely pravdepodobne nemajú žiadne dôsledky na zdravie.

Objednávateľom výskumu bol britský Úrad na kontrolu potravín (FSA). Podľa riaditeľky Gill Fineovej výsledky štúdie neznamenajú, že ľudia majú prestať jesť biopotraviny. Ľudia sa pre výsledky ekologického poľnohospodárstva môžu rozhodnúť pre prístup k chovaným zvieratám alebo k ochrane životného prostredia.

Podľa analytika britskej organizácie na podporu ekologického poľnohospodárstva Soil Association Petra Melchetta je treba preskúmať dlhodobý vplyv pesticídov na ľudské zdravie. Prieskum urobili na malom množstve štúdií a nie je prierezový, vyhlásil Melchett.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu