Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

More vyplavilo záhadnú bielu hmotu

WELLINGTON - Veľký kváder záhadnej belavej hmoty vyplavilo more na pláž novozélandského Wellingtonu. Napriek tomu že zhruba 500 kilogramov vážiaca substancia nepríjemne páchne, miestni obyvatelia sú nadšení. Mnohí totiž veria, že ide o ambru, vzácnu látku vznikajúcu v tráviacom trakte vorvaňa obrovského, napísala austrálska tlač.

Ambra, ktorá sa používa ako jedna z hlavných prísad do parfumov, sa dá predať za tisíce dolárov za kilogram a nie je teda divu, že na wellingtonskej pláži vypuklo niečo ako zlatá horúčka. Ľudia sa zbiehali zo všetkých strán a každý sa snažil useknúť si kus pre seba, čím ušetrili mestským úradom starosti s odpratávaním nezvyklej vyplaveniny, povedal novinárom hovorca wellingtonskej mestskej rady Richard MacLean.

"Boli sme sa tam ráno pozrieť a ľudia na to proste zaútočili rýľmi a inými ostrými nástrojmi a odrýpavajú si kúsky pre seba," dodal. "Či sa ich budú snažiť predať ako ambru, sa ešte uvidí. Analýzu sme zatiaľ urobiť nenechali."

Vzhľadom k tomu, že biela hmota mala pri vyplavení pravidelný tvar kvádru, zatiaľ čo ambra na hladine pláva skôr v podobe sivastých chumáčov, domnievajú sa skeptici, že o ambru najskôr nepôjde.

Kváder by podľa nich mohol byť napríklad ohromnou kockou tuku alebo dokonca syrom, ktorý spadol z nejakej lode. Podľa zápachu, ktorý z nej vychádza, tipujú miestni najčastejšie na brie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu