Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Pod vodou strávil desiatky dní, prekonal rekord: Týmto šokoval! Prečo sa vedec nechce vrátiť na súš?

(Zdroj: YouTube/ University of South Florida)

JUŽNÁ FLORIDA - Profesor Joseph Dituri prekonal rekord v pobyte pod vodou, ale napriek tomu sa neplánuje v dohľadnej dobe vrátiť na súš. Život pod hladinou v uzatvorenom priestore, odkiaľ dokonca aj vyučuje, mu vraj vôbec neprekáža, je spokojný a zatiaľ nechce nič meniť.

Vedec Joseph Dituri z Univerzity v Južnej Floride pôsobil v minulosti ako námorný dôstojník. Nie je jasné, či mu vo výslužbe chýbala voda, ale rozhodol sa, že vyskúša prekonať rekord v najdlhšom pobyte pod jej hladinou bez zníženia tlaku. Nakoniec mu to aj vyšlo a svoj cieľ dosiahol počas uplynulého víkendu. Stalo sa tak v podvodnom zariadení pre potápačov Jules' Undersea Lodge na ostrove Florida Keys.

Dituri prekonal 74. deň pobytu v uzatvorenej bunke s rozmermi 9×9 metrov nachádzajúcej sa na dne 30 metrov hlbokej lagúny v Key Largo. Vysokoškolský profesor známy aj pod prezývkou „Dr. Deep Sea“ svojím výkonom 73 dní, dve hodiny a 34 minút prekonal Brucea Cantrella a Jessicu Fainovú. Títo dvaja profesori z Tennessee vytvorili rekord na rovnakom mieste v roku 2014. Dituriho však podmorský živor očividne priťahuje, pretože si dal za cieľ prekonať vlastný rekord a rád by zostal pod hladinou až do 9. júna, keď dosiahne neuveriteľnú hranicu sto dní a dokončí podmorskú misiu s názvom Projekt Neptún 100.

Misiu organizuje Nadácia pre rozvoj morských zdrojov a spája medicínsky, oceánsky výskum a osvetovú činnosť, do ktorej patria aj online kurzy a vysielanie rozhovorov z morských hlbín. Počas uplynulých 74 dní prednášal týmto spôsobom pre viac ako 2 500 študentov na tému morských vied. Ešte viac účastníkov pritiahli jeho kurzy biomedicínskeho inžinierstva. „Tento rekord je malým úspechom a ja si ho veľmi vážim,“ povedal Dituri. „Som poctený, že ho mám, ale stále máme pred sebou viac práce,“ dodal.

Diving explorer and medical researcher Dr. Joseph Dituri peers out of a large porthole Saturday, May 13 at Jules'...

Uverejnil používateľ The Florida Keys & Key West Sobota 13. mája 2023

V rámci výskumu sa denne zúčastňuje na fyziologických experimentoch, ktorých cieľom je sledovať, ako ľudské telo reaguje na dlhodobé vystavenie extrémnemu tlaku. „Ide tu o to, aby sme osídlili svetové oceány a starali sa o ne tak, že v nich budeme žiť a naozaj sa k nim budeme vhodne správať,“ vysvetlil. A čo mu počas života pod vodou najviac chýba? Ak by ste tipovali, že hviezda v strede našej slnečnej sústavy, mali by ste pravdu. „Slnko je hlavným faktorom v mojom živote. Zvyčajne idem o piatej do telocvične a potom sa vrátim a pozerám sa na východ Slnka,“ prezradil Dituri. 

Viac o téme: Svetový rekordJoseph Dituri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu