Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Analytici zistili, o čom ľudia najčastejšie snívajú: Mávate tieto sny aj vy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Sníva sa vám o tom, že vám vypadali zuby? Podľa analýzy informácií vyhľadávaných na Googli sa s týmto snom stretáva veľká časť populácie Severnej Ameriky a Európy. Existuje niekoľko vysvetlení, čo tento sen znamená. Tím z webovej stránky Mornings.co.uk sa pozrel na to, o čom sa ľuďom sníva najčastejšie.

Začiatkom tohto roka tím z webovej stránky Mornings.co.uk analyzoval informácie vyhľadávané na Googli, aby zistil, aké sny boli najčastejšie vyhľadávané v jednotlivých krajinách. Ich zistenia odhaľujú niekoľko zaujímavých pohľadov na sny. Čo sa týka sveta, najčastejšie sa ľuďom snívalo o hadoch. Takéto sny vyhľadávali obyvatelia Brazílie neuveriteľných 352 000-krát mesačne. V Turecku to zas bolo 214 000-krát mesačne. Ľudia žijúci v oblastiach, kde žijú jedovaté hady, mali tendenciu o nich snívať častejšie. 

Zaujímavé je, že hady boli bežnou črtou snov aj v krajinách, v ktorých sa výskytu jedovatých hadov obávať netreba. V Spojenom kráľovstve, kde k uhryznutiu hadom dochádza len zriedka, boli plazy stále druhým najčastejšie vyhľadávaným snom. Avšak ľudia vo veľkej časti Severnej Ameriky a západnej Európy najčastejšie snívali o vypadávaní zubov. Písomné záznamy o tomto fenoméne v snoch existujú už z druhého storočia nášho letopočtu. Ľudia v priebehu času tento sen interpretovali ako predpovedanie smrti príbuzných. Novšia interpretácia zo 60. rokov 20. storočia ponúkla vierohodnejšie vysvetlenie, že ide o strach zo starnutia. 

 

What did you dream about last night? 🛌 An analysis of Google search data (Ahrefs) has revealed the most searched for...

Posted by Psychoanalytic Electronic Publishing (PEP-Web) on Sunday, May 22, 2022

Tento sen sa tiež stal predmetom skúmania malej štúdie z roku 1984, ktorá sa pokúšala identifikovať akékoľvek obzvlášť odlišné osobnostné črty ľudí, ktorí ho snívajú, a ľudí, ktorí ho nemajú. "Osobnostné dotazníky ukázali, že ľudia snívajúci o zuboch boli výrazne úzkostlivejší a depresívnejší," napísali vedci v časopise Psychological Reports. Títo ľudia mali tiež nižšie ego, boli menej spokojní so svojím životom a cítili sa bezmocní častejšie ako tí, ktorí o zuboch nesnívali. Experti ďalej zistili, že sa starnutia neznepokojovali viac ako ostatní účastníci, čo naznačuje, že vysvetlenie z minulého storočia nie je celkom správne. 

Analytici zistili, o čom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Jedným z možných vysvetlení je, že sen o strate zubov predstavuje nevedomý, historický pozostatok alebo archetyp doby, kedy zuby hrali významnú úlohu v živote raných ľudí. Skutočná strata zubov mohla predznamenávať smrť v dôsledku následných zmien v strave a iných ťažkostí spojených s jedením alebo obranou," napísali autori článku. Existovalo však ešte jedno jednoduché vysvetlenie: tí, ktorí snívali o zuboch, sa častejšie obávali o svoje zuby počas bdelého stavu. 

Viac o téme: HadZubySnívanieSen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu