Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nový objav vedcov: Prehovorili o budúcnosti Ameriky a Ázie! Život bude náročný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Vedci z Austrálie prišli s novým objavom, podľa ich počítačových simulácií vznikne superkontinent - Amázia. Podľa predpokladov IFL Science príde k zrazeniu Ameriky a Ázie približne o 300 miliónov rokov.

Kontinenty sa každým rokom posúvajú o niekoľko centimetrov, čo je prirodzený jav. Atlantický oceán sa v súčastnosti stále zväčšuje, zatiaľčo Tichý oceán sa zmenšuje. Vyzerá to tak, že za 200 až 300 miliónov rokov Pacifik zanikne a zostane už len Atlantický oceán. 

Afrika sa bude presúvať k Európe, pričom Amerika sa bude posúvať k Ázii. Smerom k Ázii sa bude približovať aj Indonézia spolu s Austráliou, až nakoniec vznikne spoločný superkontinent. 

Profesor Zheng-Xiang Li z Curtin UniversityLi pre IFL Science tvrdí, že zemepisné šírky väčších kontinentov sa pravdepodobne nezmenia. Myslí si tiež, že predpovedať budúcnosť Antarktídy je náročné, no predpokladá, že sa najpravdepodobnejšie presunie do Tichomoria. 

Podľa počítačových simulácií to vyzerá tak, že Zem nebude taká pohostinná, ako sme zvyknutí. Hladina mora bude nižšia, vnútrozemie Amázie bude suché a s vysokými dennými teplotnými rozsahmi. Život na Zemi bude náročný, avšak nikto presne nevie, ako to za 300 miliónov rokov s určitosťou bude.


 

Viac o téme: KontinentSuperkontinentAmázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu