Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Lekári upozorňujú: Nevykonávanie tejto činnosti pred spánkom môže poškodiť vaše srdce

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ROCHESTER - Srdcové choroby, ako je infarkt či mŕtvica, postihujú mužov i ženy. Dôležitá je včasná prevencia a udržiavanie zdravého životného štýlu. Odborníci najnovšie tvrdia, že znížiť riziko vzniku srdcových chorôb môže jedna činnosť, ktorú mnoho ľudí zanedbáva. Do ohrozenej skupiny patria najmä osoby s už diagnostikovanými zdravotnými komplikáciami.

Čistenie zubov zubnou niťou je jednoduchý a účinný spôsob, ako udržať baktérie na uzde. "Bez správnej ústnej hygieny môžu baktérie dosiahnuť úrovne, ktoré by mohli viesť k infekciám úst, ako je zubný kaz a ochorenie ďasien," vysvetlili odborníci z Kliniky Mayo

Nedostatočné čistenie zubov zubnou niťou však nesúvisí len so zlou ústnou hygienou, ale aj s rôznymi zdravotnými problémami. Viacero z nich môže mať vplyv na srdce, varujú experti z Harvard Health Publishing (HHP). Niekoľko štúdií preukázalo, že zlé zdravie ústnej dutiny súvisí s vyššou mierou kardiovaskulárnych ochorení. Mohlo by to byť spôsobené tým, že "baktérie, ktoré infikujú ďasná a spôsobujú zápal ďasien a parodontitídu, putujú aj do krvných ciev inde v tele, kde spôsobujú zápal a poškodenie krvných ciev". Dôsledkom toho môžu byť drobné krvné zrazeniny, srdcový infarkt a mŕtvica. Ďalšia teória podľa HHP naznačuje, že kaskádu vaskulárneho poškodenia nespúšťajú samotné baktérie, ale imunitná odpoveď tela na ich prítomnosť, teda zápal. 

Lekári upozorňujú: Nevykonávanie tejto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Je dôležité poznamenať, že starostlivosť o zuby nie je osvedčeným spôsobom prevencie srdcových chorôb, informoval zubný lekár Thomas Salinas z Kliniky Mayo. Pokiaľ vzťah medzi nesprávnou hygienou ústnej dutiny a vznikom kardiovaskulárnych chorôb nie je kauzálny, môže byť príčinou tretí faktor. Ním býva často napríklad fajčenie, ktoré zohráva rolu v prípade oboch spomenutých zdravotných komplikácií. Príčinou tiež môže byť nedostatok pohybu a zanedbávanie celkového zdravia.

Výskumníci naďalej pracujú na objasnení súvislosti medzi zdravím ústnej dutiny a zdravím srdca.  Mnoho z nich ale už teraz vrelo odporúča používanie ústnej nite. Podľa odborníkov z Perelman School of Medicine v UPenne (PSMU) by ústnu niť mali používať najmä ľudia so srdcovým ochorením krvných ciev alebo vysokým krvným tlakom. "U ľudí so srdcovým ochorením krvných ciev sa k tomuto procesu môže pridať zápal spôsobený ochorením ďasien. Riziko je ešte väčšie, keď sa k tomu pridá vysoký cholesterol. Vedci odhalili ústne baktérie v tukových ložiskách ľudí s aterosklerózou, chorobou, pri ktorej sa v tepnách hromadí plak. Neliečené ložiská môžu zúžiť tepny alebo ich upchať, čo spôsobí srdcový infarkt alebo mŕtvicu," vysvetlila Marietta Ambroseová, asistentka klinickej medicíny na PSMU. 

Lekári upozorňujú: Nevykonávanie tejto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem kardiovaskulárnych chorôb je zlá ústna hygiena spojená aj s niekoľkými ďalšími chronickými zdravotnými stavmi. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) poukazuje na to, že ťažká strata zubov je o 50 percent bežnejšia u jedincov s astmou, cukrovkou, emfyzémom pľúc, ochoreniami pečene, reumatoidnou artritídou, mŕtvicou a celkovým zlým zdravotným stavom.

Viac o téme: Zubná hygienaZubná niťKardiovaskulárne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu