Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najjednoduchšie spôsoby, ako vyčistiť koberec: Niektoré by vám ani nenapadli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Majitelia domácich miláčikov veľmi dobre vedia, aké náročné je udržať v čistote domácnosť, kde žijú so psom či mačkou. Ak k nim patríte, tu je zopár dobrých tipov, ako sa rýchlo a bez veľkej námahy zbavíte nielen chĺpkov zo srsti, ale aj vlasov, ktoré končia medzi vláknami kobercov a rohoží. 

Boj so zvieracou srsťou, ako aj vlasmi uviaznutými medzi vláknami kobercov, rohoží alebo čalúneného nábytku, je riadna zaberačka. Všetko si však môžete zjednodušiť, ak si na pomoc vezmete zopár šikovných pomocníkov. Väčšina z nich bola síce vyvinutá na celkom iný účel, ale osvedčia sa aj v tomto prípade. Ktoré to sú?

Máte doma neporiadok? Odborníci vysvetlili, prečo sú niektorí ľudia nenapraviteľní bordelári

Lepiaci valček

Ide o vynikajúceho pomocníka a ideálna je jeho verzia s gélovým povrchom. Dá sa totiž jednoducho opláchnuť a je pripravený na ďalšie použitie bez toho, aby ste sa trápili s lepivým papierikom. Niektorí výrobcovia majú vo svojej ponuke aj valčeky s teleskopickou tyčou, čo je mimoriadne praktické.  

Lepiaca páska

Ak si oviniete lepiacu pásku okolo dlane lepivou stranou smerom von, získate vynikajúci lapač chĺpkov a vlasov. Ide však o „pomôcku“ využiteľnú iba pri čistení malých plôch, akými sú napríklad čalúnené stoličky, malé koberčeky či rohože.  

Stierky na okná

Stierky na okná sú vyrobené z materiálov, ktoré po navlhčení dokážu zachytiť srsť, vlasy aj perie.  Použiť môžete aj starú, vyradenú stierku.

Topánky či papuče

Tento trik môžete vyskúšať iba v prípade, ak máte úplne čisté topánky s rovnou gumovou podrážkou alebo papuče, ktoré nosíte iba v interiéri. Stačí ak navlhčíte podrážku a prejdete sa po znečistenom koberci, či rohoži. Budete prekvapení, koľko nečistôt sa na vlhkú podrážku zachytí.  

Aviváž

Vo fľaši s rozprašovačom zmiešajte asi štvrtinu viečka aviváže s čistou vodou. Zmes nastriekajte na koberec a pred vysávaním nechajte vyschnúť. Aviváž však môže znížiť odolnosť určitých ohňovzdorných vlákien. Nepoužívajte ju preto na tkaniny, ktoré majú na štítku oznam s týmto upozornením a celkovo to s používaním aviváže nepreháňajte.

Rukavice na vyčesávanie chĺpkov

Tieto rukavice vám pomôžu upraviť srsť vášho domáceho maznáčika a rovnako tak dobre poslúžia aj pri odstraňovaní chĺpkov z kobercov, pohoviek a iného čalúneného nábytku. Poslúžiť vám môžu aj gumené rukavice na umývanie riadu, ale výsledný efekt nebude taký účinný ako pri použití špeciálnych rukavíc na vyčesávanie chĺpkov.

Špongia

Pokiaľ ide o čistenie, nie je nič staromódnejšie a zároveň osvedčenejšie, ako použitie obyčajného prípravku na čistenie kobercov. Či už bude aplikovaný na suchej alebo vlhkej špongii, výsledok je vždy zaručený. Nezabudnite však na to, že pred tepovaním je potrebné poriadne povysávať.

Prášok do pečiva

Táto kuchynská prísada je do značnej miery dokonalým čistiacim prostriedkom a funguje aj pri odstránení chĺpkov, pretože z nich absorbuje tuk. Chĺpky sa tak stávajú jemnejšie a dajú sa ľahšie zachytiť. Posypte preto práškom koberce, nechajte chvíľu pôsobiť a potom povysávajte. Ak do neho pred použitím pridáte nejakú vonnú esenciu, váš byt sa naplní aj príjemnou vôňou.

Špeciálna metla na vlasy

Ide o gumovú metlu, ktorú používajú v kaderníctvach. Chlpy zachytáva na gumový materiál, tie sa dajú veľmi dobre odstrániť a metla je okamžite pripravená na ďalšie použitie. 

Viac o téme: UpratovanieVlasyČistenieKoberecTrikyChlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu