Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivé FOTO z Amazonského dažďového pralesa: Pľúca Zeme sa menia na púšť

Áno, aj takto to vyzerá v amazonskom pralese Zobraziť galériu (3)
Áno, aj takto to vyzerá v amazonskom pralese (Zdroj: profimedia.sk)

SAO JOSÉ DOS CAMPOS - Národný inštitút pre výskum vesmíru (INPE) zverejnil minulý piatok správu, ktorá je viac ako znepokojujúca. Informuje o tom, že v júni tohto roku bolo odlesňovanie amazonského dažďového pralesa o viac ako desať percent väčšie než vlani za rovnaké obdobie. Brazílsky prezident však odmieta akúkoľvek kritiku.

Odlesňovanie v amazonskom dažďovom pralese dosiahlo v júni mesačný rekord, má hodnotu 1 034,4 kilometrov štvorcových. Podľa hodnotiacej správy INPE v najväčšom dažďovom pralese na svete v júni horelo viac ako 2200 požiarov, čo je najviac za posledných trinásť rokov. Okrem toho boli v prvej polovici roka celkovo odlesnené plochy s rozlohou viac ako 3000 kilometrov štvorcových, čo predstavuje 25-percentný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019.

Desivé FOTO z Amazonského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Andre Penner)

Hrozivá štatistika prišla v čase, keď brazílska vláda čelí ostrej kritike medzinárodného spoločenstva za údajný nedostatok odhodlania bojovať proti ničeniu Amazónie. Brazílsky viceprezident Hamilton Mourao viedol minulý týždeň stretnutie so skupinou medzinárodných investorov, ktorí verejne vyjadrili svoj nesúhlas s environmentálnou politikou krajiny. Mourao prisľúbil, že vláda vyvinie väčšie úsilie pri znižovaní vysokej miery odlesňovania. 

Desivé FOTO z Amazonského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Odlesňovanie v regióne podľa ochranárov začalo prudko stúpať po tom, ako sa Jail Bolsonaro vlani ujal prezidentského úradu. Obhajuje sa tým, že viac poľnohospodárstva a ťažby v chránených oblastiach lesa boli jediným spôsobom, ako vymaniť región z chudoby. Bolsonaro odmieta akúkoľvek kritiku a dodáva, že Brazília je ukážkovým príkladom ochrany prírody.

Viac o téme: BrazíliaOdlesňovanieJair BolsonaroAmazonský dažďový prales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu