Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Majte sa na pozore! Desať varovných príznakov, ktoré signalizujú rakovinu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Okrem sychravého počasia a skorej tmy s novembrom prichádza aj Movember, charitatívna udalosť založená na podporu zdravia mužov. Tento rok organizátori udalosti apelujú na mužov, aby nezabudli na prevenciu proti rakovine. Je dôležité myslieť na týchto desať varovných signálov, ktoré môžu predpovedať nástup zákernej choroby, a nielen u mužov.

Movember sa zameriava hlavne na zvýšenie povedomia o rakovine prostaty a semenníkov. "Rakovina semenníkov je z 95 percent liečiteľná, ale je dôležité, aby muži dbali na samovyšetrenie a problém riešili včas," upozorňuje Anne-Cecile Berthierová, britská riaditeľka hnutia Movember. Radí preto, že keď si všimnete na svojich pohlavných orgánoch akékoľvek zmeny, vyhľadajte lekára. Aby si muži ochránili to najcennejšie, čo majú, mali by teda pri spozorovaní týchto príznakov zbystriť pozornosť. 

1. Problémy s močením

Unikanie moču, zobúdzanie sa uprostred noci kvôli potrebe ísť na toaletu alebo bolesť pri močení nie sú dobrým znamením. Pravdepodobne pôjde o niečo neškodné, no muži by o tomto probléme mali upovedomiť svojich lekárov. Príčinou môže byť zväčšená prostata, ktorá často signalizuje rakovinu prostaty. Medzi ďalšie príznaky patrí bolesť dolnej časti chrbta, konečníka, bedier alebo panvy. 

Majte sa na pozore!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Hrčka na semenníkoch

Ak si na semenníkoch všimnete hrčku alebo na dotyk drsné miesto, môže ísť o jeden z varovných signálov rakoviny. Častejšie sa vyskytuje u mladých mužov, preto nepodceňujte prevenciu už v skoršom veku.

3. Krv v exkrementoch alebo moči

Krv v moči je najväčším varovným signálom rakoviny semenníkov. V kombinácii so zmenou toaletných návykov (častejšie močenie, zápcha, nezvyčajné vylučovanie) by vás malo nakopnúť k tomu, aby ste navštívili odborníka. 

4. Zmena na penise

Ak si všimnete akúkoľvek zmenu na pokožke vášho penisu, nezaháľajte. Môže to byť malá škvrna, vyrážka pod predkožkou či zmena farby. Tieto príznaky majú tendenciu signalizovať rakovinu penisu. Medzi ďalšie symptómy patria hrčky, vredy, bolesť, zápach. Rakovina penisu sa nezriedka končí jeho amputáciu, v horšom prípade smrťou pacienta. 

5. Nezabúdajte na prsia

Rakovina prsníkov postihuje aj mužov, nielen ženy. Rovnako ako u žien, aj u mužov je hlavným varovným príznakom hrčka na prsníku. Pozor treba dávať na prevrátené bradavky, výtok z bradaviek, bolesť alebo vyrážky v ich okolí, tvrdú a začervenanú kožu či hrčky pod pazuchami. 

Majte sa na pozore!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

6. Kašeľ

Kašeľ obvykle zmizne do troch alebo štyroch týždňov. Ale ak neprestáva, ťažko sa vám dýcha alebo vykašliavate hlien s náznakom krvi, môže to byť príznak rakoviny pľúc. Rakovina pľúc si nevyberá, postihnúť môže aj nefajčiara. 

7. Pálenie záhy

Všetci sme už pálenie záhy zažili, obzvlášť po poriadnej náloži jedla. Ak u vás toto pálenie pretrváva často a dlho alebo dokonca trpíte záchvatmi pálenia záhy, choďte za lekárom. Môže ísť o príznak rakoviny žalúdka alebo krku.

8. Chudnutie

Je príjemné všimnúť si, že ste schudli. Rapídny a náhly pokles hmotnosti ale signalizuje niečo zlé. Pokiaľ schudnete štyri až päť kíl za mesiac alebo šesť týždňov bez toho, aby ste pre to čokoľvek urobili, majte sa na pozore. Mohlo by ísť o rakovinu pankreasu, žalúdka, pažeráka alebo pľúc. 

Majte sa na pozore!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

9. Nekonečná únava

Extrémna únava po celý deň môže byť príznakom syndrómu chronickej únavy, ale tiež rakoviny. Ak si všimnete, že vás únava brzdí v banálnych každodenných záležitostiach, mali by ste zájsť za doktorom. Pri rakovine únava nemizne ani po kvalitnom a dlhom spánku.

10. Zmena znamienok

Všetci vieme, že materské znamienka môžu signalizovať rakovinu kože, ale mnohí nemajú potuchy o tom, na čo konkrétne si treba dávať pozor. Dôležité je všímať si zmeny vo veľkosti, tvare alebo farbe znamienka. Ak stvrdnú, krvácajú alebo z nich vyteká neznáma tekutina, je potrebné dať ich skontrolovať. Tiež by sa vám na koži nemalo objaviť nové znamienko.

Dôležité je hlavne nepanikáriť a nerobiť unáhlené závery. Ak máte podozrenie o vašom zdravotnom stave, navštívte svojho obvodného lekára čím skôr. Neskoré štádiá rakoviny totiž už liečiteľné vo väčšine prípadov nie sú.

Viac o téme: RakovinaPrevencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu