Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Vedci nevychádzajú z úžasu: Ich nález je starý 99 miliónov rokov, vyzerá ako zo súčasnosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: nature.com)

MIAMI - Žaby, ktoré žili pred 99 miliónmi rokov, sa príliš nelíšili od tých dnešných, len boli podstatne menšie. Merali asi dva a pol centimetra. Vyplýva to zo štúdie vedcov z floridského prírodovedeckého múzea, ktorá vyšla minulý týždeň v časopise Scientific Reports. Vedci skúmali najstarších doteraz nájdených žabích predkov v jantáre.

Vedci urobili zásadný objav: Môže zmeniť metódu pátrania po živote vo vesmíre

"Tie žaby sú také zachované, akoby uhynuli ešte len pred mesiacom," opísal tri roky starý nález zo severnej Barmy spoluautor štúdie David Blackburn. "Som stále v úžase, že sme našli žaby v jantáre," dodal. Ide pritom o najstaršie žaby v jantáre, ktoré sa zatiaľ na svete našli. Doteraz najstaršie podobné nálezy boli len 40 miliónov rokov staré a pochádzali z Dominikánskej republiky.

FOTO Vedci nevychádzajú z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nature.com)

Nález žabieho predka, ktorého vedci pomenovali Electrorana limoae, pomôže objasniť evolučný vývoj žiab. Navyše sa ním dokázalo, že žaby žili v tropických dažďových pralesoch už pred 99 miliónmi rokov. "Ich ekosystém sa príliš nelíšil od dnešných tropických dažďových pralesov, len s tým rozdielom, že s nimi tam žili dinosaury," uviedol Blackburn.

"Je veľmi nezvyčajné nájsť takú zachovanú žabu z tejto doby, ktorá je taká malá, sú vidieť aj lebka a kosti. Je to naozaj veľmi zvláštne," dodal Blackburn, ktorého citoval napríklad španielsky denník ABC.

FOTO Vedci nevychádzajú z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nature.com)

Žaby žili podľa prírodovedcov už asi pred 200 miliónmi rokov. Keďže boli ale vtedy veľmi maličké, nezachovali sa pozostatky, ktoré by sa dali tak dobre skúmať ako tie v jantáre. Tých sa ale zatiaľ našlo len veľmi málo.

Viac o téme: ŠtúdiaŽabaJantárDinosaury
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu